Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Impressziók és teljesítménymutatók a Katona József Könyvtárról -- hatékonyságmutatók nélkül

A Katona József Könyvtár... egy életen át! c. 85 oldalas(!) előadást az első dia szerint július 24-én fogja előadni Ramháb Mária. (via Heti Attila) A falat ábrázoló háttérgrafikát alkalmazó, sok fotót tartalmazó előadás több szempontból mutatja be az intézményt. Teljesítményadatokkal is szolgál, a hatékonyság-adatok viszont ezúttal is elmaradnak; azokat a néző / hallgató saját maga igyekezhet következtetésként levonni. Például: míg Kecskeméten egy lakosra 3,7, Székesfehérváron 1,7, Miskolcon 1,6, Pécsen 1,3 könyvtárlátogatás jut évente (számolgatható ki a 48. dia teljesítményadatai alapján). Ám sajnos nem derül ki, hogy a különbségek mögött mekkora ráfordítások rejlenek. A munkatársak képzettségi szintjét mutatja az anyag (mint a ráfordítások legfontosabb alkotóelemét), amiből külső adatok bevonása után látszik, hogy az bőven meghaladja a nemzetközi irodalomban sokszor javasolt 1/3-os diplomás-arányt. Az adatok tehát túlképzettségre és / vagy kihasználatlanságra mutatnak.
A gyerekek számára nyújtott programok számának növekedésével -- csoportos foglalkozások (25. dia), rendezvények (41. dia) -- a 14 éven aluli használók száma is növekedett, a célcsoport egészében a könyvtárhasználat viszont e könyvtárban is csökkent (48. dia). A közölt adatok nem utalnak a diákévek utáni nagy lemorzsolódás megállításának lehetőségére. (Ez egybecseng azzal, hogy az előadás képei is döntően gyerekeket vagy nyugdíjasokat mutatnak).
A prezentációban nem kerülnek elő a fizikai állomány adatai, vagy a tájékoztatási szolgálat eredményességi mutatói. Mindössze két dia szól az online szolgáltatásokról (a képzésekről több); a virtuális kínálatról, vagy testre szabott információs szolgáltatásról egy sem. A könyvtárat mintha teljesen kikerülte volna a 2.0 koncepció, mely így kb. 10 évvel ezelőtti szemléletet tükröz. A könyvtár ígéretesnek tűnő ágazati külső kapcsolatai hiánynak tűnnek -- vagy pedig időközben elhaltak. A szervezeti diagramot a 77. dia mutatja.
Az anyag a gyerekeknek nyújtott programokon túl nagy terjedelemben foglalkozik a területi elv szerint(!) rendeződő KSZR impozáns adataival is. Az 53. dia térképe különösen érdekes (könyvtári szolgáltatóhelyek a hazai kistelepüléseken); Bács-Kiskunban: 56. dia, volumene: 57. A rendszer hatékonysági mutatói itt sem kerülnek elő. A KSZR országos összehasonlítását Békés, Csongrád és Heves megyékre redukálja (66, 68, 70. 72). A 69. dia igazolni látszik azt a tételt, hogy látogatószámot legkönnyebben épület- és szolgáltatás megújítással lehet elérni.
Bónusz: Ramháb Máriát királynő képében a 28. dia mutatja. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról