Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kelj fel és járj - 30 percenként

A mozgásszegény életmód minden kutatás szerint lassan ölő méreg, ezért nem véletlenül szokás a XXI. század pandémiájaként vagy dohányzásaként emlegetni. Szinte felsorolni is nehéz, hányféle területen befolyásolja károsan az emberi test és psziché rendeltetésszerű működését.

A modern ergonómia centiméterekben és fokokban határozza meg, pontosan milyen pozícióban kell(ene) egészségesen ülni egy íróasztalnál. Egyebek mellett egyenes, legalább az alsó részén megtámasztott háttal, a fej 50-100 centiméterre a képernyőtől, amelynek felső széle a szemek vonalában található. Az alkarok, amelyeket lazán támaszt a szék karfája, 90 fokos vagy annál kicsit nagyobb szöget zárnak be a felkarokkal, a csukló gépelés vagy egérhúzogatás közben nem törik meg. A talpak a padlón vagy lábtámaszon nyugszanak, a térdek a csípővel egy vonalban vagy kicsit lejjebb állnak. A legszükségesebb eszközök legfeljebb karnyújtásnyira vannak, és az irodai dolgozó még véletlenül sem telefonál a füle és a nyaka közé szorított készülékkel.

Huzamosabban azonban még ez a már-már robotszerű testtartás sem egészséges, ezért szükséges felállni legalább 30 percenként, hogy ötpercnyi mozgás alatt némileg regenerálódjon a szervezet, és gyorsuljon a vérkeringés, nyúljanak az izmok.
Külön irodalmuk van az irodai tornagyakorlatoknak, amelyeket az íróasztalnál, akár öltönyben vagy kiskosztümben is el lehet végezni. De ha célzott tricepsz- és mellizomnyújtásra vagy lábizom-erősítésre nincs mód, egy kis lépcsőzés is megteszi.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról