Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kellemes környezetet és könyvet biztosít a könyvtár: mesedélután önkéntesekkel (képekkel)

A gyermekek képalkotó fantáziájára indítottak programot a battonyai közkönyvtárban: péntekenkénti meseolvasás keretében 25-30 fő gyűlik össze és önkéntes olvas fel.
-- Munkaerő-szűke miatt önkénteseket keresünk. Meghirdettük a programot a kábel tv-n, és személyesen kerestünk meg általunk bevonhatónak gondolt személyeket a felolvasásra. Jöttek a gyerekek mesét hallgatni, anyukák, nyugdíjas pedagógusok és bölcsődei gondozók, nagymamák felolvasni! Mindig az jött, aki ráért, telefonon egyeztettünk. Az egész tanéven keresztül működött a program, melybe bekapcsolódott egy általános iskolai másodikos osztály is 20-22 fővel. Amikor híre ment a programnak, az osztálytanító arra gondolt, hogy jó lehetőség ez számunkra, így szinte minden alkalomra eljöttek. A meséket általában mi, könyvtárosok választottuk ki, a 100 klasszikus mese című gyűjteményből válogattunk. Egyetlen eltérés volt: az egyik anyuka kifejezetten Berg Judit: Cipelő cicák történeteivel varázsolta el a gyermekeket. A mesét követően röviden megbeszéltük/ték a hallottakat.
Számunkra a tanulságot a következőképpen tudom összefoglalni: mind a gyermekek, mind a szülők erősebb kötődést mutatnak a könyvtár iránt, közvetlenebb a viszony, a felolvasás segíti a belső képek kialakulását a gyermekeknél, mely elősegíti a gondolkodás fejlődését.
A rendezvény olcsó, hasznos és hatékony programnak bizonyult. Arra érdemes ügyelni, hogy ne maradjon el egy-egy mesedélután sem, mert a következő alkalmat körültekintőbben kell szervezni. Néhány véleményt mellékelek is, melyek jól támasztják alá elgondolásainkat: Krisztina véleménye: Nagyon puha volt az ülőke, szerettem hallgatni a meséket, még többet is hallgattam volna.
Tina így írt a mesedélutánról: amikor először megérkeztem, attól a perctől megkedveltem a könyvtárat, a barátom lett.
Pisti így vélekedett: szerintem még 10-20, maximum 60 évig ide szeretnék járni mesét hallgatni és mondani. (Palkó Lajosné)

Hírforrás: Népek Barátsága Közművelődési és Iskolai Könyvtár
2011. június 06.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kellemes_kornyezetet_es_konyvet_biztosit_a_konyvtar_mesedelutanok_onkentesekkel_kepekkel
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról