Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kellenek-e a nagy könyvtárak? (olvasóink szavazatára)

Greta von Susteren, a Fox News korábbi bemondója szerint pazarlás a nagy egyetemi könyvtárak megépítése, hiszen "ma már minden elérhető online". Érthető volt a szakma felzúdulása, többen is értetlenkedtek, mivel Susteren szakmailag és felhasználóként is kívülálló.
A legtöbb egyetemi könyvtárnak a könyvek tárolásán túl rengeteg feladata van: együttműködnek a különböző egyetemi csoportokkal, tanszékekkel; helyet adnak és nyújtanak a továbbképzéseknek; valamint a nagyobb mértékű fejlesztéseknek is helyszínt biztosítanak.
Susteren, egy megosztó témát is érintett: a nyílt hozzáférést (Open access). Minél több anyag kerül fel ugyanis a digitális térbe ? pláne nyílt hozzáféréssel - annál kevésbé tűnnek szükségesnek a terek. S ténylegesen kisebb lesz az igény a polcokra, raktári helyiségekre ? látványosan csökken is ennek helyigénye -, ám számos új funkció jelenik meg:
- lehetőség az OA-kiadás feladatának átvétele ? annak költségvetésével együtt,
- rugalmasan terek az együttműködést igénylő tudományos munkához
- partnerség más egyetemi egységekkel, pl. mint a tanulási tanácsadás
- oktatás-és oktatási központ
- egyetemi kiadó
- digitális ösztöndíj programok
- alkotói terek (makerspaces), digitális és a fizikai tárgyak létrehozására.
Nem mindenki örül e fejleményeknek: vannak, akik a küldetés torzulását és szellemi degeneráltságot látnak benne. De az általános tendencia egyértelmű: a tudományos könyvtárak egyre kevésbé könyvek tárai. Így talán nem az a kérdés, hogy szükségünk van-e hatalmas új könyvtárépületekre, hanem hogy meddig hívjuk őket könyvtáraknak. (ref.: NM, MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról