Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kényes meseprogram kezelése a nyilvánosságban (olvasóink szavazatára)

Bessie Sullivan, az Orillia Public Library (Ontarió, Kanada) vezérigazgatója elmondta, hogy a 2018-ban tartott drag queen mesedélutánon volt némi közösségi moraj, de semmi különös. Ha bármit tervezünk, kezdjük a politikai, az igazgatótanácsi és a személyzeti hozzájárulás megszerzésével. A 2022. júniusi Pride hónapra a könyvtár méltányossági, sokszínűségi és befogadási (EDI) bizottsága egy újabb drag queen mesedélutánt akart tervezni. Lépései:

1. Kockázatkezelés. Chris Hadfield nyugalmazott kanadai űrhajós megközelítése: ne a sikert lássuk előre, hanem a kudarcra készüljünk fel! Sullivan áprilisban bemutatta a rendezvényt az igazgatótanácsnak. Egyidejűleg a stratégiai tervük befejezésén dolgoztak, amely hangsúlyozza a befogadást. A helyi rendfenntartó erőkkel pusztán elővigyázatosságból beszélt. A sajtóközleményt május 13-án küldte el az igazgatótanácsnak. Május 17-én megjelent egy cikkük az OrilliaMatters honlapon: link . A cikk elején őt idézték: "Olyan környezetet szeretnénk teremteni a könyvtárban, ahol mindenki úgy érzi: be van vonva." Megadták a különleges mesemondás alaphangját. A honlapjukra és a regisztrációra mutattak: június 11-én, szombaton délelőtt mesemondást terveztek Plum nénivel, majd egy engedélyes, esti adománygyűjtést, ahol ugyanő Plum Vicious néven lép fel. Az LMBTQ2S+ gyűjteményük bővítésére szerettek volna pénzt gyűjteni.

2. Tájékozódás. Az esemény előtt utánajárt, hogyan kezelték más könyvtárak az ellenérzéseket. A munkatársaknak is készített információkat a panaszkezeléshez. A vitatott esemény előtt a személyzet számára nyilatkozatot küldött, hogy azt igény szerint átalakítsák (lásd a cikk szövegének végén!).

3. Panaszáradat. A rendezvény hetéhez közeledve özönlött a panasz telefonon, e-mailben, személyesen és a közösségi médiában (pl. pedofília, túl szexi transzvesztita előadó stb.). A rendőrfőnök megnyugtatta Sullivan-t, hogy a rendezvény napján ott lesznek a helyszínen.

4. Állják a sarat. 4 nappal a program előtt, a Facebookon Sullivan közzétette a fényképét és egy nyilatkozatot, ami a helyi média figyelmét is felkeltette. Sullivan kérte, hogy bármilyen kérdéssel stb. forduljanak hozzá (e-mail cím és telefonszám). Az OrilliaMatters másik cikke link idézeteket közölt tőle és a vállalati szponzorunktól. Olyanok keresték meg, akik dühösek lettek, amiért egy csak felnőtteknek szóló, fizetős Pride Month rendezvényt szponzorált. Sullivan sejtette, hogy szombaton lesz igény egy második mesemondóra is. Remélte, hogy a könyvtár ezzel azt üzeni: nem hátrálnak meg, és többen akarják a rendezvényt, mint ahányan nem. A Canadian Broadcasting Corporation (CBC) helyi leányvállalata felkapta a sztorit. Másnap Plum nénit és Sullivan-t felkérték, hogy adjanak interjút az Ontario Morning című hétköznapi rádióműsorban. Sullivan a kritikusokat "zajos kisebbségnek" nevezte. Biztos volt benne, hogy ez nagyon dühíti őket. Lásd: link és link .

5. A narratíva irányítása. Túl a teltházas programokon, Sullivan a CBC egyik oknyomozó riporterének elmondta, hogy felbosszantották. Felkapta a sztorit a Book Riot amerikai független könyvoldal. Rövid időre trendi lett a Redditen. Később, júniusban Jonathan Montpetit oknyomozó újságíró idézett Sullivan-től a kanadai könyvtárakról szóló cikkében link , pl. azt is, amit nem akart mondani. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról