Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Képes-e a közkönyvtári berendezkedés az innovációra? - Hagyományos kontra mobiltelefon

Mit tehet(ne) a versenypiac a könyvtáraknak illetve a használóknak? Lássunk néhány példát Bogár Gábortól, 2013-ból:
- A hagyományos fix telepítésű vonalak szükségszerűen vezettek monopolhelyzetekhez, le is lassult a fejlődés. A mobiltelefónia viszont versenyben született, ez a verseny ma is tart és csodákat teremt. Miért van az, hogy parányi mobiljaink ezerszer többet tudnak, mint a behemót asztali készülékek? Semmi akadálya nem lenne, hogy az asztali készülékben is könnyen lehessen keresni a telefonkönyvben, össze legyen kötve naptárunkkal, azaz tudja mindazt a kényelmet nyújtani, ami a mobilunknál már természetes. Persze ha nincs verseny, akkor minek?
Ismerek más jó hazai innovációs példákat is, nemcsak a szoftvervilágból. A taxiszolgáltatás volt például az egyik első olyan terület, ahol még a pártállam idején szabadjára engedték a piaci versenyt. Lehet itt innoválni? Persze hogy lehet! Nem tudok olyan nagyvárosról Európában vagy Amerikában, ahol a taxitársaságoktól sofőrt is rendelhetsz saját kocsidhoz, ha azzal mentél vacsorázni és megkívántál pár pohár bort. Vagy bármilyen küldeményt elküldhetsz a taxival bárhová, akár a gyerekedet is az óvodába, ha váratlanul nincs más megoldás. Eleinte viszonylag jól működött a hazai bankrendszer privatizációja nyomán kialakult verseny is, például legjobb tudomásom szerint Magyarországon vezették be a világon először azt a banki innovációt, hogy azonnali sms-üzenetet kapok hitelkártya-költéseimről. Ehhez sem kért vagy kapott egyetlen bank sem innovációs támogatást. És végül: ma is az innovatív szellem szimbólumaként jelenik meg az egész világon a 40 éves Rubik-kocka - ez sem támogatásból született.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról