Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Képes-e egy kis vagy közepes könyvtár egy birtokában lévő szöveg szakszerű feldolgozására, közreadására?

A szerző a Charente-Maritime megyei, 25 ezer lakosú Rochefort médiatékájának link vezetőjeként a könyvtár 2015 és 2017 közötti digitalizálási projektjét ismerteti. Franciaország közel 300 kulturális örökséget őrző, vidéki közkönyvtárából mindössze 54 minősített (bibliotheques classées); a digitális projektek keretében csak ők kapnak állami támogatást. Ám a maradék 250 gyűjteményben is jelentős kulturális értékek találhatók. Felmerül a kérdés, hogy egy kis vagy közepes könyvtár képes-e egy birtokában lévő szöveg szakszerű közreadására, ugyanis a könyvtárosok szerkesztői munkája zömében kiállítási katalógusok, brosúrák összeállításában merül ki. Az írott kulturális örökség digitalizálása nem pusztán technikai kérdés. A hozzáadott érték ebben a munkában maga a "digitális kiadás", ami nagyon speciális tevékenység; minden lépése több-kevesebb intellektuális értelmezést, döntést, választást igényel a szerkesztők részéről. Ez a fő tanulsága azoknak a digitális kiadványoknak, amelyeket 2015 és 2017 között a "nem minősített" rochefort-i médiatéka adott közre.
A helyi kulturális örökség ilyen típusú publikálása esetében fontos, hogy alkalmas szövegeket találjanak, azokat szakemberek gondozzák, és a közreadók átgondolt, hosszú távú tartalom-előállítói és kiadói stratégiával rendelkezzenek. Olyan kompetenciákra is szükség van (művelődéstörténet, paleográfia, helytörténet stb.), melyek egyre ritkábbnak számítanak a könyvtárosok körében. Mindemellett a vidéki gyűjteményekben számos értékes helyi szöveget őriznek, amelyek digitális kiadásra érdemesek. (A projekt Rochefort-ban jelenleg szünetel, mert a felelős főkönyvtáros más feladatot kapott.) A link címen az eddig kiadott három digitális mű tekinthető meg. (A "házilag" előállított elektronikus könyvektől a Transbordage-kiadványokig: az írott kulturális örökség digitális kiadása a kisebb könyvtárakban; ref.: Pajor E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról