Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Képesség a döntésre -- vezetői potenciál kérdése

Előfordult már könyvtárában, hogy egy probléma értekezletről értekezletre csúszott, vagy a korábban fontos kérdés megoldás hiányában lassan csak úgy elfelejtődött? -- A döntésképtelenség kultúráját a vezetők hozzák létre, de ugyanők le is küzdhetik azt -- írja a Harvard Businessmanager. Ennek lépései: intellektuális őszinteség, őszinte párbeszéd a szervezet szociális működési mechanizmusaiban, teljesítménykövetés és visszajelzés a jutalmazás és edzés érdekében. "A döntésképes párbeszéd bátorítja a mélyre ható bírálatot és a kreativitást, kapcsolatot teremt a látszólag össze nem függő elképzelések között. Felszínre engedi, és az összes releváns nézetnek hangot adva feloldja a feszültségeket. Mivel az ilyen típusú párbeszéd inkább szellemi érdeklődés, mint egy nézőpont képviselete, inkább az igazság keresése, mint verseny, az emberek érzelmileg jobban kötődnek az eredményhez. Az eredmény pedig mindenki számára "helyes" és elfogadható, mert az érdekeltek részt vettek a kialakításában. Feltöltődtek, és készek cselekedni." A stratégiai szemléletű vezető a szervezetben lévő konfliktus napvilágra hozatalában és nem elkendőzésében érdekelt. "A helyes kérdésfelvetés, a konfliktusok felismerése és megoldása, az egyenes, konstruktív visszajelzés és az emberek megkülönböztetése szankciókkal és jutalmakkal nem könnyű dolog. Sőt, gyakran kifejezetten kellemetlen lehet. Nem csoda, hogy a felső szintű igazgatók egy része menekül a feladat elől. Rövidtávon megkímélik magukat az érzelmi igénybevételtől és a kínlódástól. A kibúvók keresésével azonban egy olyan szervezetet tartósítanak, amely képtelen megosztani a tudást, döntéseket hozni vagy szembenézni a konfliktusokkal - a megoldásról nem is beszélve. A feladat alól kibúvó vezetők nem értik a hatékony vezetés lényegét." Így végül "a vezetők azt a viselkedést kapják, amit eltűrnek."

Hírforrás: A döntésképtelenség kultúrájának leküzdése / Ram Charan. In: Harvard Businessmanager 4 (2002) 3 p. 7-15)
2002. december 18.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kepesseg_a_dontesre_-_vezetoi_potencial_kerdese
Régebbi hírforrás(ok): A döntésképtelenség kultúrájának leküzdése / Ram Charan. In: Harvard Businessmanager 4 (2002) 3 p. 7-15)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról