Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kérdezzél magyarul az Arcanum mesterséges intelligenciájától

Új szolgáltatással bővült az Arcanum, melynek ingyenes digitális kézikönyvtárát már régóta sokan használják. A mesterséges intelligenciára alapuló rendszer ugyan nem hibátlan, de magyar nyelven az első ilyen szintű megvalósítása az értő keresésnek.
Mit üzent Kossuth Lajos? "Hogy a politikából nem lehet tartósan kizárni a társadalmi mozgalmakat." Legalábbis ezt válaszolta kérdésünkre (egyébként meglepő aktualitással) az Arcanum most beélesített szolgáltatása, amely a legfontosabb magyar lexikonokban, kézikönyvekben keres válaszokat. Illetve azokban is, de emellett támaszkodik a Wikipédiára is, mint éppen a Kossuth-üzenet esetében is.
Miután a nagy és népszerű sajtó-, kézikönyv- és irodalmi adatbázis nemrég bevezette az arckeresést az utóbbi bő évszázad magyar újságjaiban, most az új szolgáltatással az lenne a cél, hogy a mesterséges intelligencia ne pusztán forrásokat mutasson a keresőszavak alapján, hanem igyekezzen a kérdésre válaszolni.

Az igazi persze az lenne, ha az Arcanum válaszológépe ott lépne be, ahol a Google megáll, vagyis a kérdésekre az Arcanum impozáns, de előfizetéses sajtó-adatbázisában keresne választ. Üzletileg ez nem lenne rossz - mondja Biszak Előd -, hiszen a fizetős ügyfelek megnyerésének egyik legjobb módja, ha az ingyenes kereséssel hívják fel a figyelmüket a megvásárolható tartalomra. Ennek a keresésnek a működtetése azonban drága lenne, és egyelőre az Arcanumnak erre nem futja.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról