Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Keresés a könyvtár katalógusában, a polc mellett, mobilon

Habár a könyvtárosi segítség mindig kéznél van, egyre többször okostelefonnal a kézben, a vezetéknélküli hálózat révén keresnek a hallgatók a katalógusban a loughboroughi egyetemi könyvtárban , a könyvespolcok között bóklászva. A kölcsönzés és a bírságok fizetése is teljesen gépesítve zajlik már. A hagyományos OPAC helyett az Ex-Libris új Primo rendszere áll rendelkezésükre, ami leváltotta a hagyományos Aleph alapú OPAC-ot. Közös kereső platformon kezeli az összes online és offline elérhető dokumentumtípust. Beleértve ez utóbbiba a külső elérésű fulltext adatbázisok jó részét is, ahol ez üzletileg lehetséges. Természetesen az egyes adatbázisok saját keresőfelületei is egy kattintással elérhetőek az új felületről. Ez utóbbi rendszer, a könyvtári portállal együtt nincs még ugyan a mobileszközökre optimalizálva, de a belső tesztelésű próbaverzió már hamarosan a felhasználók rendelkezésére áll majd.
Most mérjük fel, hogy
- milyen okostelefonokat, táblagépeket használnak és pontosan milyen szolgáltatásokat szeretnének viszontlátni az azokra optimalizált felületen a felhasználók
- igényelnek-e olyan minialkalmazást ami az Apple Store-ból, Google Play Store-ból, Windows Store-ból letölthető, s egy csomagban ad nekik minden a könyvtárhoz kötődő praktikus szolgáltatást.
A felmérés Google Docs kérdőívvel, offline pedig papíralapon az ügyfélszolgálati pultnál zajlik. Az olvasói térben Windows alapú gépek szolgálják ki a hallgatókat, de rengetegen használnak Apple hardvereket s teljes támogatás jár a hallgatóknak s az egyetemi oktatóknak, személyzetnek a Macintosh alapú beállításokhoz, programokhoz is. Egy korábbi felmérés szerint szinte mindenki használ legalább egy táblagépet vagy okostelefont a diákság részéről, így nem csoda, hogy egyre inkább megjelennek a mobilfelületre szabott szolgáltatások is. Követendő mintaként részben a szomszédos Leicester egyetemi könyvtára szolgál e téren. Ott nem régen indult el a mobileszközökre szabott könyvtári portálfelület. Letölthető minialkalmazások egyelőre még onnan sem érhetőek el. (Németh Márton, loughboroughi egyetemi könyvtár, szakmai gyakorlati élmények)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról