Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Keresés a könyvtár katalógusában, a polc mellett, mobilon

Habár a könyvtárosi segítség mindig kéznél van, egyre többször okostelefonnal a kézben, a vezetéknélküli hálózat révén keresnek a hallgatók a katalógusban a loughboroughi egyetemi könyvtárban , a könyvespolcok között bóklászva. A kölcsönzés és a bírságok fizetése is teljesen gépesítve zajlik már. A hagyományos OPAC helyett az Ex-Libris új Primo rendszere áll rendelkezésükre, ami leváltotta a hagyományos Aleph alapú OPAC-ot. Közös kereső platformon kezeli az összes online és offline elérhető dokumentumtípust. Beleértve ez utóbbiba a külső elérésű fulltext adatbázisok jó részét is, ahol ez üzletileg lehetséges. Természetesen az egyes adatbázisok saját keresőfelületei is egy kattintással elérhetőek az új felületről. Ez utóbbi rendszer, a könyvtári portállal együtt nincs még ugyan a mobileszközökre optimalizálva, de a belső tesztelésű próbaverzió már hamarosan a felhasználók rendelkezésére áll majd.
Most mérjük fel, hogy
- milyen okostelefonokat, táblagépeket használnak és pontosan milyen szolgáltatásokat szeretnének viszontlátni az azokra optimalizált felületen a felhasználók
- igényelnek-e olyan minialkalmazást ami az Apple Store-ból, Google Play Store-ból, Windows Store-ból letölthető, s egy csomagban ad nekik minden a könyvtárhoz kötődő praktikus szolgáltatást.
A felmérés Google Docs kérdőívvel, offline pedig papíralapon az ügyfélszolgálati pultnál zajlik. Az olvasói térben Windows alapú gépek szolgálják ki a hallgatókat, de rengetegen használnak Apple hardvereket s teljes támogatás jár a hallgatóknak s az egyetemi oktatóknak, személyzetnek a Macintosh alapú beállításokhoz, programokhoz is. Egy korábbi felmérés szerint szinte mindenki használ legalább egy táblagépet vagy okostelefont a diákság részéről, így nem csoda, hogy egyre inkább megjelennek a mobilfelületre szabott szolgáltatások is. Követendő mintaként részben a szomszédos Leicester egyetemi könyvtára szolgál e téren. Ott nem régen indult el a mobileszközökre szabott könyvtári portálfelület. Letölthető minialkalmazások egyelőre még onnan sem érhetőek el. (Németh Márton, loughboroughi egyetemi könyvtár, szakmai gyakorlati élmények)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról