Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Keresés egyszerre több állományban -- EBSCO Discovery Service a nyerő

A Google keresőrendszer térhódítása gyökeres változásokat idézett elő a használói elvárásokban. Főként az ifjabbak tartják természetesnek, hogy minden keresőeszköz olyan gyors, egyszerű és főként online keresést tegyen lehetővé, mint a Google. Azonban a Google-nál is hatékonyabbak azok az egyesített indexállomány segítségével különböző forrásokban egyidejűleg kereső eszközök, mint például az EBSCO Discovery Service (EDS), amelyet az Illinois Wesleyan University (IWU) 2011 óta használ, és a Serials Solution terméke, a Summon, melyet a Bucknell University 2009 óta alkalmaz.
E két egyetem együttműködve folytatott a keresőeszközökre irányuló, összehasonlító vizsgálatot. Elsősorban a diákok kielégítetlen szükségleteit és a képzési kívánalmakat kívánták feltérképezni, ezért öt tesztcsoportot alakítottak a két egyetem 87 önkéntes hallgatójából. A csoportok tagjainak az EDS, a Summon, a Google Scholar, hagyományos könyvtári katalógusok és tudományos adatbázisok, illetve szabadon választott online eszközök segítségével kellett legalább két forrást találniuk négy meghatározott kutatási témához. Ezek után reflektálniuk kellett saját keresési metódusukra, jellemezve keresési stratégiájukat és keresési szokásaikat. A diákok által használt források értékelését négy könyvtáros végezte egy e célra a Spearman-féle rangkorrelációs módszerrel kidolgozott pontozásos rendszerrel.
Az EDS szinte minden kategóriában felülmúlta a többi rendszert. (ref.: A keresés útjai: az EBSCO Discovery Service, a Summon, a Google Scholar és a hagyományos könyvtári eszközök keresési hatékonyságának összehasonlítása; Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról