Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kereset a Hotel Könyvtár ellen

A Dewey-féle egyetemes tizedes osztályozás jogait birtokló könyvtári szervezet jogtalan márkanév-használat miatt indított eljárást egy manhattani luxushotel ellen. A szóban forgó New York Public Library-val szemben lévő, Könyvtár Hotel minden szintje az osztályozási rendszernek megfelelően egy-egy decimális kategóriának felel meg. A 700.003-as számú szoba például képzőművészeti könyveket őriz, míg a 800.001-esben erotikus szépirodalmat olvashat a látogató.
Nemrégiben azonban az Online Számítógépes Könyvtári Központ (OCLC), mely 1988 óta birtokolja az osztályozási rendszer jogait, beperelte a hotelt, arra hivatkozva, hogy minden könyvtár, mely használja az osztályozási rendszert évente legalább 500 $ jogdíjat fizet ezért nekik. A könyvtári szervezet azt is nehezményezi, hogy a hotel weboldalára látogató könnyen azt hiheti, az osztályozási rendszer birtoklója is maga a hotel. Az OCLC keresetében a hotel megnyitástól való profitjának háromszorosát, illetve a szervezet kárának háromszorosát - a kettő közül a nagyobbat - követeli (az OCLC pillanatnyilag még nem ismeri a hotel profitjának nagyságát). A szálloda vezetősége egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. (ref.: KE)

Hírforrás: 2003. 09. 21., link
2003. szeptember 24.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kereset_a_hotel_konyvtar_ellen
Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 21., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról