Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kereshetők a szovjet táborok magyar foglyainak adatai - iratfeldolgozási specialitások

Lehetnek benne elírások, félrefordítások, ellentmondásos információk, mégis hiánypótló a Szovjetunióba hurcolt második világháborús magyar hadifoglyokról a Magyar Nemzeti Levéltár honlapjára felkerült, 682 ezer kartonból álló adatbázis.
A történészek kutatásait és a családok információs kárpótlását nagyban segítheti, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) nyilvánosságra hozta az Orosz Állami Hadilevéltártól (RGVA) még 2019-ben megkapott magyar hadifogoly-adatbázist link . A 682 ezer nyilvántartó karton átadásáról először a Magyar-Orosz Levéltári Vegyesbizottságban állapodtak meg 2018 szeptemberében, majd 2019 áprilisában az MNL és az RGVA egyezményt kötött arról, hogy az oroszok kiválogatják a magyarokról szóló adatlapokat, digitalizálják azokat, a másolatokat pedig átadják azzal az orosz nyelvű adatbázissal együtt, amely a kartonokon szereplő néhány információ felhasználásával készült. A 2019 végéig megérkezett dokumentumokat a levéltár szakemberei elkezdték feldolgozni, a munkát a magyar kormány 2019 őszén 250 millió forinttal támogatta.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról