Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Késedelembe esett olvasók -- fő ok a feledékenység

Az egyetemi könyvtárak egyre kevesebb forrásból próbálják kielégíteni a megnövekedett használói igényeket, ezért rendkívül fontos azt elérni, hogy a meglévő könyvállomány állandóan forgásban legyen. A tanulmány a késedelmeket vizsgálja a Leedsi Egyetemi Könyvtárban, három fő kérdésre koncentrálva: (1) miért hozzák vissza késve a könyveket a használók, (2) mennyire hatékony a késedelmi díjak szabályozásának gyakorlata, (3) javaslatok e gyakorlat javítására. A vizsgálat során kétféle módszert alkalmaztak: egyrészt 181 könyvtárhasználóval nyomtatott kérdőívet töltettek ki, másrészt kvalitatív interjút készítettek 10 könyvtárossal. A késedelmes visszahozatal fő oka az olvasók feledékenysége, és hogy nem veszik észre, hogy a könyvek kölcsönzési határideje lejárt. A könyvtár jelenlegi kölcsönzési szabályzatát könnyen érthetőnek gondolták, de találtak néhány problémát. Ezek közé tartozik többek között az online hosszabbítás nehézkessége, az előjegyzési rendszerrel kapcsolatos panaszok, az ellátandó hallgatók magas száma és a használók idegenkedése a segítségkéréstől. A javításra irányuló javaslatok között szerepel az e-könyvek használatának ösztönzése, sms-ben küldött emlékeztetők és a könyvtár jobb népszerűsítése. (Lejárt határidejű könyvek a Leedsi Egyetemi Könyvtárban; autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról