Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Készül a nemzeti klíma akcióterv (ALA) (olvasóink szavazatára)

Az American Library Association (ALA) és a Sustainable Libraries Initiative (SLI, a Fenntartható Könyvtárak Kezdeményezés) még az idén klíma akciótervet kívánnak készíteni könyvtárak számára. Azon dolgoznak, hogy figyelmeztessenek: sürgősen tenni kell azért, hogy gyakorlati közösségeket kialakítva segíthetsenek a könyvtári dolgozóknak a probléma megértésében, továbbá amelyek gyakorlati megközelítéseket tudnak adni a klímaváltozás előre jelzett hatásainak és rendszerszintű jellegének kezeléséhez.

"A fenntarthatóság a könyvtárosság egyik alapvető értéke" - mondta Emily Drabinsk ALA-elnök. Az ALA segítette (és segíti) a szakmát, hogy a cselekvés kihívására fókuszáljon, kezdve az ALA Fenntarthatósági Kerekasztal megalakításától egy nemzeti gyakorlati közösség létrehozásán át a könyvtári iskolák akkreditációjának a fenntarthatósági tanterv meglétéhez kötéséig stb. Az SLI segített a legjobb gyakorlatok megértésében és elfogadásában. Pl. az SLI Fenntartható Könyvtári Tanúsítási Programjában több mint 30 könyvtár / könyvtáros kapott tanúsítványt, és további 100-at terveznek tanúsítani a közeljövőben.

Az SLI és az OCLC/WebJunction együtt csatlakoztak a könyvtárakhoz szóló felhíváshoz; a fenntarthatóságról szóló Distinguished Seminar Series (Kiemelt Szemináriumsorozat) bejegyzéssel link , és egy fenntarthatósági sorozattal link , amely szakmai fejlesztési webináriumokat, cikkeket és forrásokat biztosít, hogy minden könyvtári dolgozó és kurátor jobban megértse az ezzel kapcsolatos munkát. Az akcióterv három fő területre összpontosít majd:
- Az éghajlatváltozás mérséklése: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése
- Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás: hogyan erősíthetik a könyvtárak a közösségek rezilienciáját (ellenálló képességét) az éghajlatváltozás hatásaival szemben.
- Az éghajlati igazságossággal kapcsolatos munka: annak elismerése és kezelése, hogy az éghajlatváltozás milyen társadalmi, gazdasági, közegészségügyi és egyéb kedvezőtlen hatással lehet a történetileg marginalizált vagy kevéssé ellátott közösségekre. (Ezeket nem fejtik ki bővebben a cikkben.)

Következő lépések: online fórum; felmérésben kérnek visszajelzéseket. Az SLI havi elektronikus hírlevelében is tájékoztatnak. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról