Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kétmilliárdos kárt okozott a könyvtáros bűnöző

Huszonöt év alatt több mint háromszáz értékes dokumentumot, térképet és könyvet lopott el Pittsburgh könyvtárából Greg Priore, akinek a ritka könyvek menedzsereként pont a rábízott könyvek óvása lett volna a feladata. Mondhatnánk, hogy havi egy-két lopással nem volt igazán nagy bűnöző, de a lopott tárgyak összértéke igen szép summát tett ki.
8 millió dollárt, több mint kétmilliárd forintot értek a könyvek.
Társa a bűnben a könyvkereskedő John Schulman volt, aki számtalan könyvön túladott, és a vevők mit sem sejtettek azok eredetéről. A lopott könyvek közt volt egy 404 éves biblia, és Isaac Newton Philosophiae Naturalis Principia Mathematica című művének első kiadása.
A kereskedő járhatott a legjobban, mert mint kiderült, Priore csupán 117 ezer dollár értékben kapott csekkeket, feltéve, hogy a nyomozóknak sikerült felderíteni minden pénzmozgást. A páros egyébként a biztosító rutinvizsgálatán bukott meg 2017 áprilisában, és 2018-ban kezdődött el a nyomozás, amelyben a hatóságok csupán az ellopott művek töredékét találták meg, összesen 1,2 millió dollár értékben.
- Kapcsolódó: Harmincmilliónyi műtárgyat lopott el a volt főmuzeológus, bagóért adta tovább link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról