Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kevesebb potyautas és adatszemét -- tisztogatás rendszerekben és adatbázisokban

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) évek óta egy nagyjából 130 ezer nevet tartalmazó potyautaslistát kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Három évvel ezelőtt még 1,1 millió volt a biztosítás nélküliek száma, ami mára 300 ezer körülire csökkent -- írja a Napi Gazdaság. Az első évek sikere után megállt a potyautasok számának csökkenése. Az OEP az I. negyedévben 133 ezer magánszemély adatát adta át az APEH-nak, mert az ellenőrzéseknél 'piros lámpát' kaptak és nem rendezték jogviszonyukat. Nagyjából ennyi magánszemély adatát vizsgálta tavaly és tavalyelőtt az APEH az OEP-nél összegyűlt jelzések miatt.
-- Akinek mindenről 'az' jut eszébe -- tudniillik a könyvtár --, a fenti hír kapcsán eltöprenghet a könyvtári használókról és dokumentumokról szóló adatvagyonok tisztaságáról. Pl.: vannak-e a könyvtári integrált rendszerben többször, több változatban bevitt használók, dokumentumok; tényleg megtörtént-e a tavalyi állománykivonás, illetve mekkora lehet ezen 'szemetek' aránya a rendszerben. Vagy: vannak-e az IKR-ben olyan algoritmusok, amelyek ezekre felhívják a figyelmet? Esetleg: a rendszer javítsa, kezelje az anomáliákat. A könyvtár.hu ügyesen megoldja, hogy a könyvtári rendszerben száz helyen húszféleképpen dokumentumleírt anyagokat egyként lássa a rendszer. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról