Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ki a látogató és ki a rezidens a virtuális környezetben?

-- teszi fel a kérdést az OCLC és a University of Oxford közös, a JISC által szponzorált pilot projektje. Mi motiválja az elkötelezettséget a digitális környezetben? Digitális 'bennszülött' és 'bevándorló' helyett 'látogatót' (aki információkeresésre bejelentkeznek, majd távoznak) és 'rezidenst' (folyamatosan és fejlődve van jelen a virtuális környezetben) nevez meg.
Kevéssé értjük, hogy az utolsó évek Internettel kapcsolatos nagy kulturális változása milyen hatással van a tanulási stratégiákra és az online információs környezet használatára. A tanulmány 18 év körülieket vizsgál, virtuális és a fizikai információszerzési szituációkban, a JISC 2010-es tanulmányára (Digital Information Seekers Report; link amely számos példát és felhasználói véleményt közöl az elemzők értékelésével és összegzésével pl. 'Sok felhasználó nem érti, melyik használt forrás volt a könyvtáré, mert nem tudnak különbséget tenni a könyvtárak adatbázisai és az egyéb online elérhető források között', vagy 'A digitális műveltség vagy írástudás nem jár kéz a kézben az információs műveltséggel'; vagy 'a Google-generáció nincs egyedül az információ nagy tömegének igénylésében, a tanulóktól a professzorokig ugyanez a jellemző. A tanulmány kutatásokra és felhasználói véleményekre hivatkozik, élő mintát adva a szolgáltatásokkal kapcsolatos felhasználói véleményekről. Vonatkozó blogok: Oxford University oldalain (Technology Assisted Lifelong Learning (TALL) blog)
At ezek alapján tervezett digitális szolgáltatások használatából megvizsgálják, hogyan közelíthetők az elvárások és a szolgáltatások, mely modellek és módszerek jelentik a legjobb ügyfélkommunikációt az oktatási szájtokon. (ref.: Horváth Zné)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról