Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan lehet segítségünkre a hajléktalan ember a könyvtárban? (olvasóink szavazatára)

A hajléktalanok jelenléte komoly kihívást jelent a könyvtáraknak: az olvasókat kellemetlenül érintheti a hajléktalanok viselkedése és mássága. Ám a 21.század könyvtárának azonban fel kell készülnie befogadásukra és segítésükre programokkal és továbbképzéssel is.
Az internet előtt a könyvtárakban ingyen mindenki juthatott hozzá az egyébként pénzért elérhető újságokhoz és könyvekhez. Újabban viszont a megbízható információ megszerzése a kihívás.
A hajléktalanok legfontosabb kérdései: hol alszom ma éjszaka, hol találom a legközelebbi hivatalos szerveket, hol találok ruhát és egészségügyi szolgáltatást? Salt Lake City könyvtára összeköti a hajléktalanokat a különböző szolgáltatókkal.
Érdemes körülnézni más könyvtárakban is, megismerni mások gondolkodását és hozzáállását a hajléktalanok ügyéhez.
- A Niche Academy ingyenes tájékoztatója hathatós segítséget nyújt a hajléktalanoknak.
- A Spokane könyvtár helyet biztosít különböző csoportoknak a rendőri és jogi ügyek megvitatásában és megismerésében.
Mindez a segítségnyújtás elősegíti más csoportok (álláskeresők, kisebb cégek, családfakutatók) felé nyitást is. S ez az, amit a hajléktalanok tehetnek értünk: ha őket szolgáljuk, akkor az ennek során szerzett attitűdöt és tapasztalatok fel tudjuk használni további célcsoportok becserkészésére. Gyakorlathoz segítenek bennünket. (ref.: Nagy Marianna)

Régebbi hírforrás(ok): Hajléktalanok témája a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról