Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ki nem olvas könyvet az USA-ban? (Pew felmérés) (olvasóink szavazatára)

- Az amerikai felnőttek 26%-a vallotta a Pew Research Center felmérésben, hogy egy éve részben és egészben sem olvasott könyvet. Sem nyomtatott formában, sem pedig elektronikusan. - A nemolvasás a csak érettségivel vagy alacsonyabb végzettséggel rendelkező felnőttek körében jellemzőbb, mint a diplomások körében (40%-uk a 13%-hoz képest). Ők azok, akik egy korábbi felmérés szerint okostelefont és tabletet sem birtokolnak. Ezeken az eszközökön jelentősen megnőtt az e-könyv olvasás aránya 2011-hez képest.
- Jellemzőbb még az alacsonyabb jövedelműekre és a hispánokra, hogy kevesebbet olvasnak.
- Az 50 év felettiek 29%-a sem olvasott könyvet az elmúlt évben, ami valamivel magasabb arány a nem-olvasó 50 év alattiakhoz képest (23%).
- A férfiakra jobban jellemző, hogy nem olvasnak (31%) mint a nőkre (21%). A vidéken élők kevésbé olvasók (32%) mint a külvárosiak (26%) vagy a városban élők (23%).
- A könyvolvasást mellőző amerikaiak aránya szinte változatlan a 2012-es adatokhoz képest, de sokkal magasabb a 2011-es arányoknál, amikor még csak 19% nem olvasott könyvet az elmúlt egy évben.
- A kutatás válaszadói közül 19% egyáltalán nem látogatott el könyvtárba vagy mozgó könyvtárhoz a megelőző évben. A felsoroltakhoz hasonló demográfiai adatok jellemzik azokat a nem-olvasókat is, akik soha nem is jártak még könyvtárban, például inkább a férfiak, idősebbek, kevésbé iskolázottak és alacsonyabb jövedelműek. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról