Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ki olvas ma? - Gombos: tovább nőhetett a nemolvasók száma

Magyarországon 2005-ben készült legutóbb országos, reprezentatív kutatás az olvasásról. Bizonyos trendek már akkor is látszottak. Míg 1965-ben a magyar lakosság kétharmada olvasott rendszeresen, egyharmada nem, ez az arány teljesen megfordult. Mint Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság elnöke mondja, egyre tágabbra nyílik az olló. Egyre többen vannak az egyáltalán nem olvasók, miközben érdekes módon a nagyon sokat olvasók is.
Kányádi Sándor szerint az internet olyan mértékben változtatta meg életünket, mint a kereszténység megjelenése. Habár az internet és az olvasás nem feltétlenül ellenségek, általában igaz, hogy az internettel "megfertőzött" olvasó kevesebbet olvas és mást. Egy 2011-es, a digitális bennszülöttekről szóló amerikai kutatás szerint eltűnt az életükből az élményszerű olvasás, és inkább az információszerzés lett az olvasás elsődleges funkciója. (Dudics Emese cikkét ajánlja: Jenei Ágnes)
- Az 2005-ös felmérés adatai némileg ellentmondanak Kányádi Sándor vélekedésének: a számítógépes és offline könyvolvasás ugyanis inkább korrelál. Vö.: Könyvtár- és / kontra internethasználat link . (MG)

Hírforrás: Éva (júl.-aug., p.,66-69.)
2017. július 11.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=ki_olvas_ma
Régebbi hírforrás(ok): Könyvtár- és / kontra internethasználat link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról