Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kiállás a rasszizmus ellen, a könyvtár küldetése mellett

A New York-i Közkönyvtár elnöke megszólal égető, aktuális politikai ügyben. Mint az ország legjelentősebb közkönyvtárának irányítója, felelős intézményvezető, kiáll a könyvtár alapértékei mellett, határozottan állást foglal a rasszizmus ellen. Esélyes, hogy gondosan megformált nyilatkozata a könyvtárvezetői kurzusok kötelező irodalmává válik. (MG)

- Mindannyian érezzük a példátlan történelmi pillanatot. A járvány mindenki számára komoly kihívás, és túl sokak számára tragikus is. George Floyd szörnyű Minneapolis-i halála, valamint az azt követő tüntetések raknak súlyosan terhet mindannyiunk vállára. A COVID-19 felnagyítja és feltárja a legmélyebben belső hibáinkat és negatív hajlamainkat is. Kiállunk a fekete közösség mellett, és fáj a szívünk egy olyan ország miatt, melynek része a faji igazságtalanság, arrogancia és gyűlölet. Nehéz nem szomorúnak, mérgesnek lenni, ugyanakkor bizakodónak maradni.

A kegyetlenség, félelem és szorongás ellenére meg kell találnunk azt, amiben továbbra is megbízhatunk, amiben továbbra is hihetünk. Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy a könyvtár küldetése - mindenkit segíteni a tanulásban, befogadni és tisztelni mások szemléletmódját, lehetővé tenni a biztonságos és eredményes párbeszéd lehetőségét, esélyt kínálni mindenkinek - közvetlenül hat a megosztottság, tudatlanság, gyűlölettel és a rasszizmus ellen. Meglévő alapértékünket, hogy mindenki tanulhasson és alkothasson, továbbra is tiszteletben kell tartani. Másokat megismerve megismerjük saját magunkat is, ezáltal megtalálhatjuk az együttélés, egymásra találás és a jobb megértés módszereit.

Változatos hátterünk és tapasztalataink a város és a társadalom legnagyobb és legfontosabb erőforrása: előállni új ötletekkel és perspektívákkal, empátiára tanítani és rámutatni saját hibáinkra. Nem pedig az, hogy becsukjuk szemünket és fülünket a sokféleség tanulságaira, vagy hogy nem tartjuk mások életét és tapasztalatait a miénkével egyenlő érvényűnek és értékűnek. Amikor társadalomként elmulasztjuk tiszteletben tartani a tanulást és egymás elfogadását, embertelenné válunk és kimondhatatlan tragédiákat idézünk elő.
Mindannyiunk felelőssége, hogy tájékozott polgárokként aktívan részt vegyünk demokráciánkban, hogy együttesen finomítsuk, követeljük és érvényesítsük az igazságszolgáltatást. Ennek kulcseleme, hogy továbbtegyük magunkat országunk faji igazságtalanságainak örökségén.

A könyvtár, a te könyvtárad, elkötelezett amellett, hogy lehetővé tegye ezt a fejlődést. Minden rendelkezésünkre álló eszközt, könyvet és gyűjteményt biztosítunk ahhoz, hogy befogadjunk, kiszolgálhatjuk és ösztönözzünk mindenkit egymás tiszteletben tartására, az egymástól való közös tanulásra. Minden felhalmozott tudásunk arra emlékeztet bennünket, hogy képesek vagyunk, igen, szörnyűségek elkövetésére, ám mindez ellenére együtt képesek vagyunk ezeknél sokkal jobb tettekre is.

125 éve, akár személyesen, akár online - mint most -, küzdünk az elutasítás ellen és kiállunk a megértés, empátia és szolidaritás mellett. E nehéz pillanatban megerősítjük küldetésünket, és minden közösséggel karöltve fellépünk az igazságtalanság és a rasszizmus ellen.
Köszönöm, és kérem, maradjunk biztonságban. (ford.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról