Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kibővül a Mikes Kelemen-program -- részben az OSZK-ba, a maradék a határon túliaknak...

Százezer kötetnyi dokumentum érkezett a nyugati diaszpóra emlékeiből - lehetőség lesz a kutatásra és az életműinterjúkra
Kutatói tevékenységgel bővül a diaszpóra magyarsága könyvtári emlékeinek, hagyatékainak összegyűjtését célzó Mikes Kelemen-program - jelentette be tegnap Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. A program keretében tíz kutatót küldenek a gyűjtőpontokra, Ausztráliába, Észak- és Dél-Amerikába.
A nyugati diaszpórában felhalmozódott tárgyi és szellemi emlékek összegyűjtése és hazaszállítása a 2013-ban a nemzetpolitikai államtitkárság által kidolgozott Mikes Kelemen-program célja, amely most kutatói tevékenységgel bővül. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár bejelentése szerint a kutatók határozzák majd meg, hogy melyek azok a tárgyi emlékek, amelyeket érdemes egyáltalán hazaszállítani. A feladatok között szerepel magyar szervezetek és jeles személyek körében életútinterjú készítése is. A Mikes Kelemen-programban tavaly gyűjtőpontokat hoztak létre, ahol le lehetett adni hagyatékokat, könyvtárakat. A gyűjtőpontok felállításánál minden esetben a diaszpóratanács egy-egy tagszervezete és a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöníjasa segédkezett. A 2014. szeptemberi 30-i zárás adatai szerint több mint száz köbméter dokumentum érkezett az adományozóktól, ez könyvben kifejezve százezer kötetnek felel meg. Az összmennyiség hetven százalékát már hazaszállították és elhelyezték az Országos Széchényi Könyvtárban, a dokumentumok szortírozása jelenleg is tart. A dokumentumok egy részét a könyvtár saját állományába veszi, a fennmaradó könyvek pedig határon túli iskolák, könyvtárak polcaira kerülnek - jelezte az államtitkár.

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan ajándékozzunk határon túli könyvtáraknak? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról