Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kicsi volt a könyvtár - kirúgták az oldalát

A placemaking (téralkotás) segítségével a helyi közösség által formált, vonzó közösségi élettereket hozhatunk létre a közterületek élő közösségi térré alakítása, a terek közösségi funkciókkal, tartalmas programokkal való megtöltése, illetve újfajta hasznosítási lehetőségeinek kitalálása révén. A placemaking elveinek és eszközeinek könyvtári alkalmazásával egy hosszabb cikkben foglalkozom a Könyvtári Figyelő következő (2018/2.) számában. Ebben a blogbejegyzésben most egy kapcsolódó jó példát mutatok be: a dániai Tarnby település könyvtárát link , ahol a könyvtárépület fizikai megnyitásával új közteret, közösségi teret sikerült teremteni a város lakosai számára.
A bent mindössze 20 ülőhelyet, kint pedig néhány asztalt és gránitpadot kínáló, egyszerű kávézó értéke éppen ebben rejlik. Nyáron a bútorzatot hordozható elemekkel egészítik ki, így az emberek választhatnak az árnyékosabb részek vagy a tér kínálta naposabb helyek között is. A kültéri asztaloknál beszélgetnek, kártyáznak, sakkoznak az emberek, s új szolgáltatásként a könyvtárból társasjátékokat is kölcsönözhetnek.
Magát a kávézót egy helyi kisvállalkozás működteti számos helyi partnerrel, a társadalmi integrációt segítő civil szervezetek önkénteseivel, helyi iskolák gyakornokaival, szakmai gyakorlatukat itt folytató diákokkal, a helyi munkaügyi központtal együttműködésben. A pultot a könyvtár falából kibontott vörös téglák újrahasznosításával alakították ki. 2017 januári megnyitása óta a kávézó napi 200-300 vendége fogad, s nyitva tartását a könyvtár nyitva tartásához igazították. Azóta 20%-kal nőtt a könyvtár használóinak száma is. Az átalakítások következő elemeként a jelenlegi autóparkolót szeretnék megszüntetni, de legalábbis időről időre lezárni, s területén koncerteket, kültéri kiállításokat, programokat rendezni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról