Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kiégés - nem csak könyvtárban

A KIT-ben rendszeresen felhívjuk a figyelmet a magyar könyvtárosok moráljára, mentális állapotára. Bár a témában a könyvtárosok érdekvédelmi szervezetei következetesen ugyan nem publikálnak reprezentatív felméréseket, azonban az általunk előállított adatok csak korlátozottan engedik meg a következtetéseket, amelyek sajnos távolról sem szívderítőek: link - Nem vigasztaló az sem, hogy a helyzet nem csak könyvtárosokra jellemző, viszont az utóbbi legalább részben saját felelősségünk. (MG)

- Annyian égnek ki a munkájukban, hogy lassan a cégvezetők is kénytelenek elismerni, baj van. Dolgozók tömegei érzik nagyon gyakran azt, hogy kiégtek, ezen pedig súlyos pénzt buknak a munkahelyek és az állam is. Azt hihetnénk, hogy a legnagyobb baj a sok túlóra, de valójában egy rossz főnök vagy gyenge munkaszervezés sokkal nagyobb károkat generál.

Egészen véve ijesztő eredményre jutnak a kutatók, amikor azt próbálják felmérni, mennyire sok ember dolgozik kiégve. A téma legnagyobb felméréseit készítő Gallup például 2020 elején azt hozta ki, hogy a dolgozók fele néha, 21 százaléka nagyon gyakran, 7 százalékuk pedig folyamatosan így érzi magát. Az azóta eltelt három évben pedig több kisebb-nagyobb kutatás szerint tovább nőtt ez az arány, mivel már 40 százalék fölötti számokat is mérnek. Miközben sokan azon háborodnak fel, hogy emberek nem dolgoznak elég lelkesen, azt azonban mégis belátják, hogy a kiégés milliárdokban mérhető károkat okoz a gazdaságnak.

Ahhoz képest, mennyire régi tudomány a közgazdaságtan, egészen sokáig nem foglalkoztak a munkahelyi kimerülés és a kiégés problémájával. Évszázadokig elvoltak azzal az alapvetéssel, hogy dolgozni mindenkinek muszáj, nagy választási lehetőségek nincsenek. Ahogyan a XIX-XX. század fordulóján szakszervezeti nyomásra elkezdték csökkenteni a munkaidőt, egész váratlan jelenségre lettek figyelmesek: sokkal jobban kezdtek el dolgozni azok, akik nem 60-65, hanem csak 45-50 órát dolgoztak egy héten.

Régebbi hírforrás(ok): Stressz, gyenge munkaszervezés, kiégés link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról