Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kiégés (burn out) -- mi az és melyek a tünetei?

A Burn out olyan tartós érzelmi megterhelés, melynek következtében fellépő stresszt a személy nem tudja a szokásos megküzdési stratégiáival megoldani, ennek végső következménye a fizikai, lelki és érzelmi kimerülés. Jellegzetes különbség a két jelenség között, hogy a 'kiégést', nem oldja meg a pihenés és a tudatosabb táplálkozás. Fellép a célok és ideálok elvesztése, a reményvesztettség, önmagunkhoz, másokhoz és a munkánkhoz való negatív hozzáállás, a tehetetlenség és a 'nincs kiút' lehangoló érzése.
Mi vezet leggyakrabban a kiégéshez? -- A folyamat hátterében legtöbbször a következő okokat találhatjuk:
- fokozott stresszt -- melynek következtében kialakuló érzelmi kimerülés azzal a szubjektív érzéssel társul, hogy az egyén úgy érzi nincs semmi, amit másoknak lelki szempontból adhatna.
- megromlott munkahelyi viszonyokat -- melyek negatív és személytelen hozzáállást eredményeznek a munkatársakkal, és a kliensekkel (ügyfelek, diákok, betegek stb) szemben.
- munkahelyi sikerek hiányát -- mely a személyes hatékonyság csökkenését, motiválatlanságot, a személy önmagától elvárt és az ahhoz képest elért teljesítményének csökkenését, végső soron egy negatív önértékelést alakít ki.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról