Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kihasználják a sakk iránti érdeklődést

A sakk iránti érdeklődés a populáris kultúra divatjaival együtt változik: 2001-ben a Harry Potter és a bölcsek köve című film varázssakk-jelenete lendítette fel a játék népszerűségét, 2020-ban, a koronavírus-járvány első évében pedig A vezércsel című Netflix-sorozat hozta el a sakk reneszánszát - a CNN szerint 3,2 millióan csatlakoztak a chess.com online platformhoz a sorozat bemutatása után.
A könyvtárak is igyekeztek kihozni a legtöbbet a helyzetből: sakk-klubot indítottak, illetve a már létező sakk-klubjaikat az online térbe költöztették.

- A kanadai Halifax Városi Könyvtár (Nova Scotia) link 1991 óta működtet sakk-klubot. Azt tapasztalták, hogy a könyvtár ideális helyszín a sakk iránti rajongás terjesztésére, sőt, a klubtagok időnként a sakk-kal kapcsolatos könyveket és dokumentumokat is keresik a polcokon. A kapcsolódó könyvkínálat széles és népszerű az olvasók körében.
- A Massachusetts állambeli Vineyard Haven Közkönyvtár link 2021-ben indította el a maga sakk-klubját. Minden szintű és életkorú játékost szívesen látnak: noha a mérkőzések élénkek maradtak, de nincs szó "vérre menő" összecsapásokról, sőt, gyakori látvány, amikor az idősebbek tanácsokat adnak fiatal ellenfeleiknek. Néhány játékos idővel önkéntes edzőként vagy versenyfelügyelőként tér vissza segíteni.

Amikor felfutott a járvány, a virtuális sakk-klubok még nagyobb lendületet kaptak. Ez történt a Camden Városi Könyvtárban (Maine) is, ahol a választás a lichess.org ingyenes és nyílt forráskódú oldalra esett. A könyvtár 2018 óta létező sakk-klubjáért felelős könyvtáros ezen a weboldalon saját csoportot hozott létre, ahol a tagok online játszhatnak, miközben élőben chatelhetnek egymással az oldalon vagy az intézmény Discord-szerverén keresztül. Az online váltás következtében a klub idősebb tagjainak egy része lemorzsolódott, de a formátum segítségével néhány új tagra is szert tettek, főként a fiatalok köréből. (Egy nyerő húzás: ahogy egekbe szökik a sakk népszerűsége, a könyvtárak stratégiai lépéseket tesznek; ref.: Szabó P.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról