Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kihívások a felsőoktatási könyvtárak előtt (olvasóink szavazatára)

A Library Journal és a ProQuest felmérése azt célozta, hogyan boldogultak a világ felsőoktatási könyvtárai az elmúlt időszakban, főleg a 2020-2021-es, a járvány által nagyban befolyásolt tanévben. 1843 könyvtár válaszai alapján az intézmények gyors és jelentős változásokon mennek át, főleg a technológia és a felhasználói igények területén. A kihívások:

- A legnagyobb: a költségvetés kérdése. A fentebb említett változások gyakran több pénzt igényelnek, de az intézményeknek erre nincs kilátásuk a következő 5 évben. A válaszadók több mint háromnegyede szerint a költségvetésük ugyanakkora marad vagy csökkenni fog.
- Kevesebben jelentkeztek egyetemre. A kevesebb hallgató kevesebb pénzt jelent - ez is megterhelheti a költségvetést.
- Kevés alkalmazott (ami szintén a pénz hiányához köthető), illetve a támogatások megvonása.
- A Covid miatti drasztikus növekedés az online oktatásban. Több mint 60% válaszolta azt, hogy hajlandó emiatt változtatásokat bevezetni. Ilyen változtatások lehetnek például: nagyobb hozzáférés elektronikus forrásokhoz; sávszélesség a távoli hozzáféréshez; chaten keresztüli segítségnyújtás hosszabb ideig, több alkalmazottal; online események és videók; több e-könyv és OER (nyílt oktatási források).
- A katalogizálás költségvetésének csökkentéséről szóló kérdés megosztotta a válaszadókat: 41,1% szerint ez valószínű a következő 12 hónapban, 42,7% viszont nem tartja valószínűnek. Ehhez a témához kapcsolódott az LLD (library linked data) fejlesztése is, mely megkönnyítené a katalogizálást és növelné a gyűjtemény láthatóságát. 54,2% már aktívan dolgozik ezen, 45,8% viszont nem tervezi.
- Egy könyvtár gyűjteményének elérhetősége egy másik könyvtár használói számára odáig fejlődött, hogy már technikai képességeket, a könyvtárosok tudását és más forrásokat is megosztanak egymással. A tananyagok esetében majdnem a válaszadók fele átgondolná, majdnem 30% pedig talán átgondolná. Ez azért lehetséges, mert ezek az anyagok meghatározott tanszékek óráira lettek kidolgozva, így nehézzé válik a megosztásuk másokkal.
- A könyvtárközi kölcsönzés kihívásai a magas díjak, a kérések teljesítésének ideje és az adminisztrációs erőfeszítések. Az elektronikus források változást hozhatnak ebben a témában. Teljes elfogadásuk szállítási időt és pénzt spórolna kölcsönzéskor.
- A megfizethető tanulás érdekében igyekeznek csökkenteni a hallgatók költségeit, főleg a tankönyvek és felszerelések terén, amiket gyakran nem fedez a hitel. Ez megnyilvánulhat OER formájában vagy könyvtári anyagok biztosításában. A megkérdezettek 35%-ánál a könyvtár vezeti ezt a projektet, és csak kevesebb mint 10% nem foglalkozik ezzel a kérdéssel. A kutatásokat több mint 80% tudományos források biztosításával támogatja. Ezt követi a nem tudományos források (55,7%) és a hivatkozásokat ellenőrző szoftverek (47,7%) biztosítása.

A járvány okozta kihívásokat nem lesz egyszerű kezelni, viszont a könyvtárak a több elektronikus forrásra, a költségek csökkentésére és a katalogizálás támogatására fókuszálnak. Hosszú távon sok válaszadó kulturális változást vár, a megfizethető és elérhető tananyagok irányába. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról