Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kik az USA könyvtárainak előremozdítói? És miért ők? 2. rész - Digitális fejlesztők, Oktatók, Innovátorok (olvasóink szavazatára)

2021-ben a Library Journal "Movers" díját 46-an kapták meg. A díjat 2002 óta osztja ki az ismert könyvtári folyóirat bizottsága, a könyvtári területet a szakértelmükkel felrázó dolgozóknak. A következőkben a Digitális fejlesztők, az Oktatók és az Innovátorok kategóriákból véletlenszerű választással mutatunk be röviden 1-2 díjazottat.

- Digitális fejlesztők (5 díjazott)
Bryan Benilous több mint ezer, 19. századi mexikói folyóirat digitalizálását tette lehetővé a East View Global Press Archive projektben. Az új platform fejlesztését Benilous vezette több mint 200 partnerkönyvtárból, levéltárból és kiadótól beszerzett és OCR-rel beolvastatott anyaggal. 2026-ig 25 millió oldalt szeretnének nyilvánosan, online elérhetővé tenni.

- Oktatók (7 díjazott)
Jennifer Sturge 2017-ben részt vett egy nyári programban, ahol a miértjeikre keresték a választ. Visszatérve felmérte a kollégái miértjeit. Közös felismerésük, hogy a hallgatókat tükröző gyűjteményre van szükség. Együttműködött a körzet méltányossági és sokszínűségi felügyelőjével, hogy azonosítsák a hiányosságokat. Minden iskolát végiglátogatott a körzetben az apasztás érdekében, és hogy a könyveket változatosabb címekre cseréljék.

Marzena Ermler a pandémia alatt új munkakereső szolgáltatások fejlesztésébe kezdett. Az önkéntesek 2500 óra coachingot tartottak álláskeresőknek. Ermler pedig az önkénteseket mentorálta a hatékonyabb coaching érdekében. A workshopokat webinárra cserélte, ahol egy év alatt 21 ezer résztvevőt segített.

- Innovátorok (8 díjazott)
Nini Beegan főleg a Zoom programok elterjesztését segítette különböző módszerekkel. A Maryland State Library innovációs koordinátoraként 160 Zoom-licencet és Zoom telefonszolgáltatást vásárolt. Három hónap alatt 33 Virtual Tech Sandbox foglalkozást tartott könyvtárosoknak, hogy megtanulják a technológiát. A Maryland-i könyvtárak a licencek segítségével 16,5 ezer programot szerveztek az elmúlt egy évben. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról