Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kínában tendert írtak ki újságírók megfigyelésére

Kína az utóbbi években nagyon tetszetős könyvtárpalotákat épít. Számos látványos, külső jelét adja az információhoz, tudáshoz való hozzáférésnek. (MG)

- Háromezer, arcfelismerő szoftverrel turbózott kamera lesi az újságírók, külföldről érkezett diákok és egyéb gyanús elemek mozgását.
A nyáron közzétett tendert Henan tartomány vezetése írta ki, kifejezetten azzal a céllal, hogy a tartományba érkező gyanús elemeket - újságírókat, külföldi diákokat - figyeljenek meg. A 200 oldalas dokumentum szerint a tendert a kínai Neusoft nyerte el 5 millió jüanért, két hónapot kaptak a rendszer felállítására. A Reutersnek egyelőre nincs arra vonatkozó információja, hogy sikerült-e beüzemelni a hálózatot, a cég pedig nem válaszolt a megkeresésekre. A tender hivatalos dokumentációját azóta levették a netről.
A Guardian információi szerint a pályázat kitér arra, hogy a kameráknak fel kell tudniuk ismerni célszemélyeket akkor is, ha maszkban vagy szemüvegben vannak, és egy olyan adatbázist is létre kell hozni, melyben fotó alapján lehet keresni.
A rendszer működetetéséhez kétezer hivatalnok és rendőr kell, az újságírókat pedig három kategóriába sorolják (piros, sárga és zöld), attól függően, hogy a rendszerre mekkora kockázatot jelentenek. A tartomány rendőrsége riasztást kap, ha egy újságíró átlépi a tartomány határát, jegyet vált, vagy bejelentkezik egy hotelbe.
A Guardian arról ír, hogy az egyik amerikai kiberbiztonsági cég szerint a tender különlegessége, hogy kifejezetten az újságírókat célozzák a megfigyeléssel, és lényegében egy komplett stratégiát kapnak a hatóságok arra, hogyan kell gyorsan felkutatni és megakadályozni a sajtó munkatársait abban, hogy a dolgukat végezzék.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról