Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kinek, mire, milyen korláttal érdemes használnia? - MI chat-alkalmazások

Kovács Bálint, a Starschema data science szakértője: - Figyelni kell rá, hogy
- az ember ne gondolkodás nélkül hagyatkozzon az eredményekre - mondja, hangsúlyozva azt is, hogy nyelvi modellekről van szó, tehát nem feltétlenül igazak vagy helyesek az információk, amikkel dolgozik. Ezért egyelőre fontos, hogy a felhasználó mindig értelmezze és felülvizsgálja az eredményt.
- A generatív eszközök másik veszélye az lehet, hogy ha egy megoldás túl jól működik, akkor az ember ellustulhat, és nem fejleszti magát tovább, mert a gép "úgyis kódol helyette".

Takács Gábor, a Széchenyi Egyetem docense, a Cujo AI egykori chief data scientistje: - Az adattudós szerint a generatív modellek azokon a területeken válthatnak ki sok feladatot a jövőben, ahol a gördülékeny fogalmazás a lényeg, nem maga az ötlet, például a marketingszöveg-írásban. A felhasználó kérhet a robottól tíz változatot, majd némi finomhangolás után a saját igényeinek megfelelően pontosíthatja az eredményt. Tehát ugyan bizonyos típusú munkákat el tud végezni egy eszköz, de fontos, hogy az ember el tudja magyarázni a chatbotnak, hogy mi nem tetszett neki az első változatban, mit szeretne, szükséges a tiszta fogalmazás. - ... a felhasználóknak meg kell érteniük, mire való elsődlegesen az eszköz, és figyelembe venni, hogy ha a Google-ön, vagy az interneten keresünk, akkor is belebotlunk valótlan, vagy irreleváns információkba.

Szabados Levente, a Neuron Solutions vezető tanácsadója: - ... már futnak be az első fejlesztői tapasztalatok a GitHubba épített Copilot kódkiegészítővel kapcsolatban, a jelenlegi becslések szerint a senior fejlesztők kódjának körülbelül 40 százaléka akár automatán generálható is lehet, ami komoly érték. Ezek főleg azok a részek, amelyek sematikusak, és fejlesztői szempontból unalmasak, de muszáj megírni őket. Ám mint kiderült, pont a juniorok számára nem ajánlott, mivel őket megkísértheti a gondolat, hogy a létrehozott szép kód biztos jó.

Kovács Bálint, a Starschema data science szakértője: - Ha a nyelvi modellnek nincs információja valamiről, akkor is próbál válaszolni, méghozzá elég terjedelmesen. Az eredmények minőségét adott témákhoz kapcsolódó, megbízható forrásból összeállított szakmai tudásbázisok felépítésével lehetne javítani, vagy akár egy felügyelőmodellt mellérakni, ami képes lenne meghatározni, mekkora a valószínűsége egy adott állítás igazságtartalmának. Tehát: hogy egy mindig csak igazat állító modell készüljön, nem hiszem, hogy megtörténhet? - véli a Starschema adattudósa.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról