Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kis, homályos képekből igen jó fotókat varázsol a Google új programja

A kis méretű képeket lehetetlen a hagyományos szoftverekkel minőségvesztés nélkül nagyobbra venni. A Google különleges eljárása viszont itt sem hasal el, sőt, még javít is az eredményen.
A képszerkesztő alkalmazások nagy előnye, hogy sokat javíthatnak egy még rossz minőségű fotón is. Arra ugyanakkor nem igazán alkalmasak, hogy egy kis méretű alkotásból nagyobbat csináljanak, hiszen a megnyúlt kép ilyenkor pixeles, homályos lesz. Még akkor is, ha a felhasználó csak egy kicsit növelné meg a kép méreteit.
A jelenséggel a Google is foglalkozik, és nemrég sikerült is rátalálniuk egy (pontosabban két) megoldásra, ami már most látványos eredményekkel dolgozik. Az eljárás mögött két technológiai fejlesztés áll (a keresőcég CDM-nek és SR3-nak hívja őket), amelyek más-más feladatot végeznek: az egyik lényegében az adatok generálásáért felelős, a másik azért, hogy ezeket felhasználva eltávolítsa a mintaanyag problémás részeit.
A keresőcég szakemberei úgy látják, hogy az eljárás elsősorban régi családi képek javítására lesz alkalmas, de némi finomhangolással az orvosdiagnosztikában is felhasználhatják. Erre persze még várni kell, de a munka láthatóan remekül halad.


legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról