Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kis stratégiák - kihívások kis tudományos és szakkönyvtárakban (olvasóink szavazatára)

A kis egyetemi könyvtárak referensz könyvtárosai korlátozott erőforrásokkal és a kisebb szervezetekben rejlő egyedi lehetőségekkel szembesülnek.

Az Illinois Wesleyan Egyetem Ames Könyvtárának (1600 fő) egyetemi könyvtárosa és szerzői jogi felelőse szerint egy kicsit mindenki mindent csinál, ezért könnyű észrevenni feladataik kapcsolódásait. Könyvtáruk 2020-ban egy új ILS-re (Integrated Library System, itt: integrált menedzsment rendszer, stratégia) állt át, több mint 125 tudományos és speciális könyvtárral együtt az Illinois-i Tudományos és Kutatókönyvtárak Konzorciumában. Ez az állam felsőoktatási hallgatóinak, oktatóinak és munkatársainak több mint 90 százalékát szolgálja ki.

A Seattle Central College (SCC) referensz és intézeti könyvtárosa az alábbi változásokat tapasztalta: egy újonnan érkezett könyvtárigazgató határozott lépéseket tett a "silók" lebontására (azaz: a tudás bespájzolása, elzárása helyett annak közkinccsé tételére) és a dolgozók közösséggé kovácsolására, ill. fokozott demokratizálódására. Átképzéssel biztosítják a tartalékot a kölcsönzőpultnál. A könyvtárbemutatókon, jelenléti egyetemi rendezvényeken végzett munkát rotálják a teljes személyzetben.

Átképzések a rugalmasságért: a személyi kiadások korlátai miatt is alkalmazkodni kellett a hosszabb ideig távol lévő dolgozók, ill. a leépített vagy betöltetlen állások miatti helyzethez. Nyitvatartásukat csökkenteni kellett, pl. nyáron az esti hallgatók, de főleg az iskolai nyelvtanulás és a menekültprogramok hallgatói szenvednek a hozzáférés hiányától. Minden könyvtári dolgozó részt vett több képzésen a rasszizmusellenes könyvtár kialakításáról.

Szűkös költségvetés: sohasem volt elég pénz az oktatási programjaik igényeihez. A folyóiratok és az adatbázisok költségei annyira megugrottak, hogy előfizetéseket kellett megszüntetniük, így a könyvtárközi kölcsönzés és a dokumentumküldő szolgáltatások kiegészítik az SCC saját gyűjteményeit.

Létesítmény: a hallgatók számának növekedését nem követi fizikai elhelyezésük bővülése. A Dél-Karolina Egyetem (USC Aiken) könyvtárában a nyomtatott folyóirat-gyűjteményt teljes egészében eltávolították. Most már van hely a korrepetálásnak, a tanácsadásnak és a hallgatói médiakészítésnek. Kihívás a hallgatók számára megfelelő, modern terek biztosítása.

Kreatív programok: A szabadulószoba-szerű programokban gondolkodik a Doane Egyetem Perkins Könyvtárának online tanulási könyvtárosa. Bár nem volt ideje vagy költségvetése egy ilyen program oktatáson alapuló változatára, a Google Forms segítségével kidolgozott egyet. A továbbjutáshoz a rejtvény-űrlap minden egyes kérdését meg kellett válaszolnia a diákoknak. A célja az volt, hogy a hallgatók kutatási rutinfeladatokat gyakoroljanak (pl. keresés online katalógusban, adatbázisban, LibGuide használat stb.). Az elektronikus kincskereső vadászattal később a könyvtárat mutatta be az összes elsőéves hallgatónak. A USC Aikenben észrevették, hogy a diákok küszködnek a hivatkozásokkal. A könyvtár a saját kézikönyvei után áttért a YouTube oktatóprogramok készítésére. Az APA 7. kiadásának idézéseiről szóló videót május végéig 227.723-an nézték meg. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról