Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kísérleti navigációs szoftver - a könyvtári könyvek megtalálására is jó lesz?

Lehet, hogy mobiltelefonunk fog odavezetni a könyvtár megfelelő polcához, hogy a keresett dokumentumra akadjunk... (MG)

Az ösvények megálmodója. Már neve is jelzi, hogy a Google kísérleti navigációs szoftvere, a Path­dreamer más úton jár, mint a megszokott útvonaltervezők, amelyek elsősorban a terep alapos feltérképezésén alapulnak. A Pathdreamer, ezekkel szemben, a gépi tanulást használja fel. Valahogy úgy működik, mint az emberek többsége: aki egy lakásban megpillantja az étkezőt, már sejti, merre lehet a konyha, vagy aki belép egy idegen konyhába, kevés keresgélés után megtalálja a szemetest vagy a kiskanalakat. A Google fejlesztői szerényen világmodellnek nevezik azt, aminek alapján a gép hasonlóképpen tájékozódhat ismeretlen helyen. A lényeg, hogy sok tanulás után elég jól megsejti, mire számíthat az ismerős látvány alapján a sarkon túl vagy más közeli, de épp nem látható helyeken. A Pathdreamer felhasználását egyrészt fotók és videók animálásában tervezik, de természetesen főképp abban, hogy például robotok tájékozódhassanak ismeretlen - előre fel nem térképezhető - helyeken. A gépi tanulás módszerei közül a Pathfinder a képek elemzéséhez használatos konvolúciós neurális hálózatokon alapul. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Az a legkevesebb, hogy a szemüveg megmutatja a polcon a könyv helyét link Budapesten is használhatjuk majd a Google Térkép új funkcióját - technika a könyvtári belső navigációra is link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról