Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Kísérleti történelemórák - havonta ingyen filmek

A környezetünk rejtett vetületét feltáró ismeretterjesztő filmek forgalmazása nem sikeres az online térben. Dénes Gábor filmrendező stúdiójának honlapján egy film mindig ingyen megnézhető.
DG: Lehet, hogy Raj Tamás ezt-azt másként tudott, de legalább felvetett addig kitárgyalatlan témákat. Például hogy a vészkorszakban megölt több mint félmillió ember hiánya óriási szellemi, gazdasági hátrányt okozott az országnak.
- Említett a főrabbi olyasmit, ami talán nem is került be a filmbe, de önt meglepte?
DG: Noha évekig kutattam levéltárakban, könyvtárakban, rengeteg fotóanyagot gyűjtöttem össze, azon én is megütköztem, hogy a kétszázezer katona, akit Horthy a frontra indított, miután 1941-ben hadat üzent a Szovjetuniónak, még hétszáz kilométerre benyomult a területére, perzselő tűzként, ölve, rabolva, gyújtogatva vonult végig az útjába eső településeken. Ezt soha nem tanították a magyar iskolákban, és egyre kevésbé fogják. Richter Gedeonra viszont nagyon büszkék a ma hatalmon lévők, ám azzal nem dicsekednek, hogy a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjét 1942-től nem engedték be a saját gyárába; telefonon irányította a termelést.
A film nagy hatalom. Azt mutatja meg, amit mindenki néz, de mindenki másként lát. Ha a rendezőnek sikerül hatásosan megjelenítenie a rejtett vetületeket, akkor az emberekben talán felvillan egy pici fáklya: jé, ebből a szemszögből minden másként fest.
- Dénes Gábor Egész estés filmet forgatott például Neumann Jánosról, amikor itthon csak a beavatottak hallottak valamit a játékelméletről. De a magyar értelmiség XX. századi története keretében felrajzolta Szent-Györgyi Albert, Teller Ede portréját vagy az üldözötteket mentő és 1956 után emigráló Király Béláét is.
Fő témája a mássággal szembeni tolerancia is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról