Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kiszámíthatóság, biztonság, hagyomány - és a romlás virágai

Egy városunkban a település zöldítését zászlajára tűző civil szervezet jelent meg. Röviddel ezután a lakosság bevonásával faültetésbe kezdett a település számos pontján. Az önkormányzat pedig központi ráhatásra és lokálisan gondolkodva nekilátott a helyi klímapolitika kidolgozásába - melynek része a zöldítés is. A gondolkodás többé-kevésbé halad, bár a a különböző alegységek, szervezetek még több helyen a klímacélok ellenében fogalmaznak meg tevékenységeket. Hát még az önkormányzatnak szolgáltató szervezet, amely a civilek megjelenésével újabb feladatokat kapott. A civilek képzéseket szerveztek a szervezet munkatársai számára országos hírű előadókkal, például a fák fenntartható és klímatudatos metszéséről, a zöldfelületek korszerű kezeléséről. A szervezet ezeket egy darabig tűrte, azután felemelték a szavukat a több évtizedes gyakorlatuk hagyományára hivatkozva.
A gyakorlatban pedig az önkormányzat utasítását figyelmen kívül hagyva pl. nem nyitották meg a civilek számára a parkok csapjait a frissen telepített fák öntözése céljára. Vagy pedig nem szállították el a faültetések közben a talajból kiásott több évtizede otthagyott építkezési törmeléket - szintén az önkormányzati utasítás kijátszásával.
A közösségnek stratégiai hasznot (nyári hőhullámok csökkentése, zöldebb környezet, kellemesebb lakókörnyezet) önként, saját maguk összegyűjtött forrásokból előállító civilek tehát akadályoztatva lettek a közpénzből fenntartott szervezet döntéshozóitól, akik a korábbi évtizedek munkájának gyakorlatára hivatkozva őrzik saját hagyományaikat. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Úgy újulunk meg, hogy közben megőrizzük hagyományainkat - miért zsákutca ez? link Kik érdekeltek / ellenérdekeltek a könyvtárak stratégiai megújulásában? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról