Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Kiszervezés -- stratégiai előny forrása -- 2. Cél: tudásszerzés és innováció

-- Az itt ismertetett cikk az üzleti világ terminológiáját alkalmazza. Az ismertetés viszont részben az információs és könyvtári szempontok szakszavait ás példáit hozza, hiszen az üzleti törvényszerűségek döntő többsége a könyvtári viszonyok között is érvényes marad, még ha az üzleti kifejezések elsőre szokatlannak is tűnnek. (MG)
-- A vertikális integráció veszélye, hogy a kompetencia helyett a közelség a kiválasztás szempontja. A vertikális integrációt -- úgy tűnik -- a virtuális integráció váltja fel. Az intellektuális holdingok leginkább az elsődlegesen intellektuális alapú magas innovációigényű tevékenységeket -- pl. a marketinget
-- tartják meg. Ez jelent stratégiai korlátot más vállalatok számára. A stratégiai korlát a beszállítók és a konkurensek számára. (Nike esete: speciális marketing, terméktervezés, a Nintendonál: marketing, tömegtermelés, disztribúciós képesség stb.) A fejlett gazdaságokban az outsourcing célja korábban a rövidtávú költségcsökkentés volt, újabban azonban az innováció és a tudásalapokhoz való hozzáférés lehetősége a fő motívum. A kiszervezéssel a vezető vállalkozások képességeinek megcsapolása történik. Egyetlen szervezet sem képes saját értéklánc valamennyi innovációját létrehozni. Kihasználható a métergazdaságosság is: külső partner a nagyobb volumen által alacsonyabb áron tud beszerezni, jobban kihasználja a kapacitásokat, csökkennek egységköltségei. Kisebbek kockázati és tranzakciós költségei (e két utóbbi rejtett költség!). Az outsourcing fontos értéke tehát a szervezeti vakság megakadályozásában nyilvánul meg: a szervezet olyan innovációkra lát rá, amelyek észlelése különben korlátozott volna. Az innováció- és tudásalapú rendszerek esetében az outsourcing megnövelt információ-tartalmú megoldásokat mérsékeltebb költségek mellett kínál, a fejlett technológiát igénylő tevékenységek egyik fő forrásává tehát a folyamat szállítói oldala válik.
A stratégiai monitoring egyik feladata annak nyomon követése, hogy a szállító nem mozdul-e el a vevő érdekeivel ellentétes irányba. Szélsőséges esetben a monitoring költségei az outsourcing-projekt akár gazdaságtalanná is tehetik, sőt, azt meg is hiúsíthatják. Feltehetően a turbulens gazdasági környezetben a gyors, rugalmas alkalmazkodást és a versenyben való helyállást sok esetben az outsourcing tudja biztosítani.

Hírforrás: - F: Outsourcing -- egy folyamatos megújulásra képes stratégiai eszköz a vállalati versenyképesség szolgálatában, az innováció kontextusában / Balogh Attila. In: Vezetéstudomány 37 (2006) 3 p. 31-40
2006. augusztus 02.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kiszervezes_strategiai_elony_forrasa_2_cel_tudasszerzes_es_innovacio
Régebbi hírforrás(ok): - F: Outsourcing -- egy folyamatos megújulásra képes stratégiai eszköz a vállalati versenyképesség szolgálatában, az innováció kontextusában / Balogh Attila. In: Vezetéstudomány 37 (2006) 3 p. 31-40
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról