Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kiszervezett állománybeszerzés a Berlini Központi és Tartományi Könyvtárban - és a viták

A Berlini Központi és Tartományi Könyvtár (ZLB) bejelentette, hogy 2016-tól állománygyarapításának egy részét külső szolgáltatóra bízza, ami azonnal heves vitát váltott ki. A sikerhez változtatni kell, véli Volker Heller, a könyvtár igazgatója, aki 2012 óta vezeti az ország legnagyobb közkönyvtárát. Heller, aki nem könyvtáros, hanem kultúramenedzsmentet tanult, két könyvtártudóst (K. Umlauf, C. Vonhof) kért fel, hogy gondolják újra a ZLB gyűjteményszervezését. A szakértők a reutlingeni könyvtárellátó (ekz) szolgáltatásainak igénybevételét javasolták.
... A város kulturális bizottsága nyilvános meghallgatásán Volker Heller több kritikus kérdést kapott, és azzal vádolták, hogy az intézményt diszkontkönyvtárrá zülleszti, és neoliberális eszméivel tönkreteszi. Bendel elismeri, hogy változásokra van szükség, de a gondja az, hogy mára a minőség és a tartalom érdektelenné vált. Heller tudta, hogy nem lesz könnyű a változtatás, de arra nem számított, hogy ellenfelei ennyire lejáratják a könyvtár tekintélyét a nyilvánosság előtt. Igaz, hogy ezután 2000-2500 címmel kevesebbet vásárolnak majd, de 75 ezer cím esetén elhanyagolható ez a csökkenés. Heller szerint nincs vitája a munkatársakkal.
Egy hamburgi könyvtáros elcsodálkozott a berliniek vitáján, hiszen központi gyarapításuk 15 éve dolgozik már az ekz-tel. Az a fontos, hogy a beszerzési elvekhez tartsák magukat, s hogy ne vegyenek meg mindent, amit a könyvtárellátó kínál. A tiltakozások ellenére 2016 elején elindult az új állományépítési koncepció első fázisa. 2018-ban jön a második szakasz? (A Berlini Központi és Tartományi Könyvtár állománygyarapításának egy részét külső szolgáltatóra bízta januártól; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról