Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kiszervezte a Királyi Könyvtár a zenei digitalizálást

A Belga Királyi Könyvtárban link a projekt során azokat a felvételeket is digitalizálják, amelyek nem találhatók meg az online katalógusban. A digitalizálásra való előkészítéshez e dokumentumok excel fájlokban tárolt metaadatait ellenőrzik, majd konvertálják az OPAC-ba.
A szerzői jogok tisztázása különösen fontos, ez is a Digitalizáló Osztály munkatársaira hárul. A Királyi Könyvtár kizárólag a szerzői jogvédelem alá nem eső felvételeket és az árva műveket teszi online elérhetővé, a jogvédett anyagokhoz csak a könyvtár olvasótermeiben lehet hozzáférni. A viaszhengerek és a régebbi típusú hanglemezek részben ezért élveznek előnyt a digitalizálás során, de az elsődleges okot az állagmegóvás, az eredeti adathordozó sérülékenysége jelenti.
A 78-as fordulatszámú hanglemezek digitalizálása a belga szövetségi digitalizálási program keretében zajlik, amelynek a Királyi Könyvtár mellett tagja az Állami Levéltár, illetve a Háborús és Kortárs Társadalom Történettudományi Kutatási és Dokumentációs Központja (CEGESOMA). A digitalizálást magát a közbeszerzési eljárás során kiválasztott MEMNON Archiving Services nevű vállalat végzi. A munkálatok 2017-ben kezdődtek, és a 4 ezer órányi zenét tartalmazó 30 ezer sellakborítású lakklemez digitalizálását 2020-ra kell befejezniük.
A Digitalizáló Osztály négy munkatársa foglalkozik a MEMNON vállalat részére havonta átadandó 600 lemez előkészítésével, a lemezek állapotának ellenőrzésével, valamint az excel fájlokban található metaadatok katalógusba való betöltésével. A szerzői jogok vizsgálata után beszkennelik a lemezek matricáit is, melyeket később felhasználnak a digitális fájlok közzététele során.
Egy adott zenemű digitalizálásának eredménye egy 24 bites, 96kHz-es WAV fájl (a mesterpéldány) és egy 256 kbps-os MP3 fájl (a használati példány). A fájlok elkészültük után a Királyi Könyvtár tárhelyrendszerébe kerülnek; minőségük csak szisztematikus végighallgatással ellenőrizhető, ami igen időigényes, de megkerülhetetlen feladat. (A Belga Királyi Könyvtár zeneműtárának digitalizálása: kihívások és nehézségek egy nagy digitalizálási projekt során; ref: Tóth B. I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról