Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kiterjedt hálózat ontja ugyanazokat a migránsozó, kormánypárti, putyinista híreket a Fecebook-on

Több, mint 6 éve működteti kiterjedt hálózatát egy ismeretlen hátterű hírgyár a Facebookon. Ugyanazokat a cikkeket osztja pár másodperces különbséggel a Titkolt hírek, a Keresztény konzervatívok, az Orbán Viktort támogatom és számos más oldal a közösségi médián.

A Hirextra.info domain alatt 2019 májusa óta fut a Jobboldali Médiahírek elnevezésű portál. Azt nem tudni, kik szerkesztik és üzemeltetik az oldalt, az viszont látszik, hogy az oldalnak két kedvenc témája van: a magyar pártpolitika és újabban az orosz-ukrán háború. A hírportálon kevés az eredeti tartalom, főként máshol már megjelent cikkek és bejegyzések másodközléseivel találkozunk. A magyar belpolitikával foglalkozó anyagok forrása rendszerint a kormánypárti média (Mandiner, Index, Origo), míg az oldal másik slágertémájának számító orosz-ukrán háború eseményeit a közösségi médiából, kisebb portálokról vagy az orosz sajtóból szemlézik be a hírek közé.

A Hirextra.info-val korábban már az Urban Legends link is foglalkozott, online hírforrásokat értékelő adatbázisában a portál alacsony átláthatóságú, politikailag elfogult oldalként szerepel. Az oldalnak nincs impresszuma, üzemeltetőiről pedig a domain regisztráció adatai link sem árulnak el többet, a honlapot ugyanis egy proxy cégen keresztül jegyezték be. Bár a portálon nem utal semmi arra, hogy jelen lennének a közösségi médiában, valójában egy kiterjedt, a jelek szerint koordináltan működő hálózat terjeszti rendszeresen a híreiket.

Függetlenül attól, hogy valós felhasználók vagy programozott botok teszik közzé a posztokat, az ilyen típusú tevékenységet a Facebook ellenőrző-rendszere "koordinált inautentikus viselkedésként" tartja számon, és törli, ha moderátorai vagy az algoritmusok felismerik.

Kapcsolódó: Salgótarjánból erősíti fel Orbán és Putyin hangját egy klikkvadász hírhálózat link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról