Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Klímavédelmi manifesztó - egyelőre még nem könyvtáraktól

Legutóbb a londoni Horniman Museum hozta nyilvánosságra klímavédelmi manifesztóját. Az évente egymillió látogatót vonzó, 16 hektáros parkkal övezett múzeum célja, hogy mint London "egyetlen olyan múzeuma, ahol a természet és a kultúra együtt látható, ... a Horniman erkölcsi és etikai kötelessége cselekedni" - áll a manifesztóban, ami online is elérhető, és akár az itthoni múzeumok számára is követendő példává válhat. Ennek főbb pontjai:
- A kiállítások és kommunikáció fókuszában a Föld védelme áll: a Földet meg kell őrizni a jövő nemzedékei számára, ezért a kiállításokon, cikkeken, programokon keresztül azt mutatják be, az emberi viselkedés milyen hatással volt a természetre, és mit tehetünk azért, hogy minél jobban óvjuk
- A látogató kerüljön minél közelebb a természethez: a fenntartható növénytermesztést bemutató kertben ismereteket szerezhetünk arról, hogyan vágjunk neki a kertművelésnek. A kert másik részében a gyerekeket játékosan oktatják környezetvédelemről, illetve elősegítik, hogy a látogatók visszatérhessenek a természetbe és kapcsolatba kerüljenek vele.
- Több vega és vegán étel lesz a kávézóban, a múzeum több pontján pedig vízzel tölthetjük meg a palackunkat és nem lesz egyszer használatos műanyag sehol a múzeumban
- Több pénzt fordítanak a környezetvédelmi kutatásra
- Komposztálnak, újrahasznosítják az akvárium vizét
- Tömegközlekedéssel, elektromos vagy hibrid autókkal járnak 2024-re
- A repülőutakat minimálisra csökkentik, ahol lehet, videókonferenciákat szerveznek
- 2021-re megújuló forrásból nyerik az energiát
- Új pozíció a múzeumban a klíma és ökológiai tanácsadóé, aki a múzeumi munkatársakat és a látogatókat segíti, hogy minél zöldebben gondolkodjanak.
Nemrégen a szintén londoni Natural History Museum hirdetett globális klímavészhelyzetet. A 11 évre szóló stratégia célja, hogy a tudományos és a látogatói közösség összefogjon a fajok sokszínűségének megmentése és a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. Ennek egyik része, hogy létrehoznak egy 80 millió állat-és növényfajt őrző központot.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról