Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kocsmakönyvtár Földeákon - megfáradt emberek szolgálata

Néhány héttel ezelőtti hírünkre - Karba tett kézzel nézik a könyvtárak, hogy bezárnak a kocsmák is - az emberek eltávolodnak egymástól link - reagált Farkas Sándorné, nyugdíjas könyvtáros:

- A földeáki könyvtár (kb. 3000 lakos, kb. 500 olvasó) 2015-ben a szomszédságban lévő Főtéri söröző tulajdonosával, Kocsis Jánossal egyetértésben az állományból törölt, még használható könyveket átadta a sörözőnek Kocsmakönyvtár létesítése céljából.

A Főtéri söröző tulajdonosaival az együttműködés kezdete link után közösen szerveztük tovább a könyvtár által elindított rendszeres gyűjtést a dévai gyerekek számára. Itt, Földeákon a világ végétől visszább két lépéssel a sörözőben olyan egyszerű emberek vettek kisebb-nagyobb csokit az italuk mellé és bedobták a gyűjtőüvegbe, akik sosem találkoztak azokkal a gyerekekkel. De részt akartak venni az évente kétszeri élelmiszergyűjtésben, amit mi a söröző tulajdonosaival együtt, saját költségünkön szállítottunk ki. A közös, évente kétszeri gyűjtés már 9 éves múltra tekint vissza.

Az eltelt évek alatt gyarapodott a kocsmakönyvtári állomány hagyatékból, ajándékozásból, a tulajdonos gyűjteményéből. Az emberek a tapasztalatok alapján az ismeretterjesztő műveket forgatják leginkább. Itt megvan még az a réteg, akinek nincs okostelefon, a "Google" a zsebében. Olvasnivalót is választanak, egyet-egyet haza is visznek kölcsönbe pár napra. Vagy olvasás után a pultosra bízzák másnapig, akkor folytatják. Van, aki a gyermekével tér be egy kávéra, pár szóra a sörözőbe. A belső helyiségben tudják a gyerekek, melyik polcon vannak a gyerekkönyvek. Bemennek, leülhetnek, lapozgatják a mesekönyveket.

A napokban a tulajdonos felesége vásárolt pár százasért néhány Rejtő könyvet, amelyek - reméljük - soha nem mennek ki a divatból. Az egyik pultos hölgy - figyelemreméltó újítás - színek szerint rakta sorba a könyveket.

A sörözőben kulturált körülmények vannak. A tv-ben csak filmek mennek, a hírekből csak vita lenne - mondja a tulajdonos. Az otthonossághoz hozzájárul a sarokban egy könyvespolc, a különteremben egy másik is.
A különteremben adottak a körülmények az olvasáson kívül elmélyült beszélgetésekre: egy mesterképzésben részt vevő földeáki könyvtároshallgató itt készített velem interjút a földeáki Művelődési Ház és Könyvtár intézményével kapcsolatban kultúramenedzsment témában márciusban. Most jelezte, hogy készen van a beadandó dolgozat.

Összességében véve a könyvtár és kocsmakönyvtár jól megférnek egymás mellett az országos könyvtári rendszerek szolgáltatásainak lehetőségével. A kocsmakönyvtár a napi munkában megfáradt ember számára ad lehetőséget a művelődéshez és a kultúrához, ami a mai világban - lássuk be - nem kevés.
(Farkas Sándorné, nyugdíjas könyvtáros)

Régebbi hírforrás(ok): Aktív közösségépítés jelei a földeáki könyvtárban link Nagykovácsi és Maurer Péter kocsmakönyvtára a világsajtóban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról