Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kölcsönöz, 18 év alatt ingyenes és közös beiratkozással is látogatható: Svájci Nemzeti Könyvtár

A Svájci Nemzeti Könyvtárban a kötelespéldány-szolgáltatás tervezett bevezetése nem sikerült, más területeken látványos előrelépés történt. Nemzeti könyvtárként nem lehet más az intézmény célja, mint más könyvtárakkal, intézményekkel és szponzorokkal karöltve megóvni az ország kulturális örökségét, ezáltal járulni hozzá az európai és a világörökséghez.
Svájc nemzeti könyvtára különleges abból a szempontból, hogy kölcsönöz a gyűjteményéből [ahogyan pl. a holland nemzeti könyvtár is]. A gyarapodásról két nagy kiadóval kötött szerződés gondoskodik - a kiadványok bekerülnek a The Swiss Book-ba (nemzeti bibliográfia, amely 1871 óta épül, 7 éve online), illetve az online katalógusba (Helveticat). Vásárlás útján mintegy 13 ezer címmel számolnak évente. 1989-ben az intézmény a hatékonyabb működés érdekében a Svájci Nemzeti Múzeummal együtt a Szövetségi Kulturális Hivatal részévé vált. A Hivatal a 2006 és 2008 közötti időszakra két terület fejlesztését tűzte ki célul: a gyűjteményekét és a könyvtári szolgáltatásokét (kölcsönzés, információgyűjtés, információszolgáltatás).
Ami a szolgáltatásokat illeti, 18 év alatt az olvasóterem használata és a tájékoztatás mindenki számára ingyenes, az érdeklődőknek regisztráltatniuk sem kell magukat. A könyvtár részt vesz a majdnem 600 egyetemi és kantonális könyvtárat összefogó BibliOpass-hálózatban. Ha valaki a 600 tagkönyvtár bármelyikébe beiratkozik, mindegyikben kereshet, kölcsönözhet. - F: Új jogállás, új stratégia a Svájci Nemzeti Könyvtárban / ref.: Vasbányai F. In: Könyvtári Figyelő, 2008/4.

Régebbi hírforrás(ok): Manci: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról