Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kölcsönzés a Siratófal tövében

A hithű zsidók legszentebb helyén, az egykori jeruzsálemi templom megmaradt nyugati falánál könyvkölcsönzés is folyik. A Siratófal Örökség Alapítvány a tér több pontján helyez el üveges szekrényeket, melyekben héber nyelvű imakönyvek sokasága található. Persze adódik a kérdés, hogy mivégre a sokféle imakönyv. A helyi önkéntes "könyvtáros" elmagyarázta, hogy a világ sok országából érkeznek ide imádkozni vágyók, ami egyben azt is jelenti, hogy a zarándokok kultúrájukban erősen különbözők. Másképpen gondolkodik egy etiópiai, mint egy dél-amerikai vagy éppen svédországi (zsidó) ember. Így a könyvtár igyekszik minden érintett kultúra, irányzat számára megfelelő imakönyvvel szolgálni. (Van ugyan egységesített imakönyv-verzió is, ám ez - feltehetően a benne lévő szemléletbeli kompromisszumok miatt - a gyakorlatban nem vált be. Pontosabban egy helyet kivéve: az izraeli hadseregben, ahol - a "könyvtáros" elmondása szerint - nem tenne jót a túlzott különbözőség.)
A "könyvtár" önkiszolgáló, de az alapítvány munkatársai szívesen állnak az érdeklődők rendelkezésére, a héberen kívül több nyelven. Fotókat ld.: link .
A Siratófal két oldalán található helyiségekben - a női és férfi oldalon egyaránt - van lehetőség kisebb helyiségekbe elvonulni, és imakönyvvel vagy anélkül ott is imádkozni, elmélkedni. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2020. április 04.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kolcsonzes_a_siratofal_toveben
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról