Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kölcsönzés vagy sem - de hogyan (nem)? - vírusveszély idején

Hollandiában is vita tárgya, hogy a könyvtárak kölcsönözzenek-e házhoz szállítással. (A könyvtárak zárva tartását most hosszabbították meg ápr. 6. helyett ápr. 29-ig - legalábbis a jelen helyzet figyelembe vételével.) Vannak, akik megoldják a kölcsönzést, más könyvtárak elzárkóznak tőle. Már csak azért fontos kérdés, mert a holland könyvtárak a lakosság 80%-a által látogatott, azaz a leglátogatottabb közintézmények. Vannak, akik úgy látják, hogy óvintézkedések betartása mellett ez járható út.
A forráslinken elérhető videóban egy groningeni könyvtáros számol be saját gyakorlatukról [hollandul]. Óvintézkedések [a nálunk is ismertek mellett]:
- legalább 1,5 m széles kiszolgálópult [pl. visszahozatal esetén]
- papírtasak használata (a papíron rövidebb a vírus élettartama, mint műanyagon)
- a kiszállított könyvet gyakran a lábtörlőre helyezik
- a visszahozott könyveket néhány napos karanténba helyezik.
A kormány bezárást előíró határozata a nagyobb jót - életvédelmet, a vírus továbbadási lehetőségének megszüntetését - szolgálja. Kisebb, de szintén méltányolható jó, hogy az emberek az otthonukba zárva nem maradnak életminőségüket növelő olvasmányok nélkül. Dilemma, hogy akik a fenti eljárást nem tartják bármilyen okból megfelelőnek, azoknak meg kell magyarázniuk ettől való elzárkózásukat. Másfelől a kölcsönzést végzők tevékenységének hatását rontja, hogy tevékenységük kommunikálható úgy, hogy az az ország egészére kiterjedne - ami komoly társadalmi tőke lenne.
Mark Deckers könyvtári tanácsadó a könyvkölcsönzésen kívüli lehetőségekre is felhívja a figyelmet, bár megjegyzi: azok sem tökéletesek. A felnőtt könyvtárhasználók 23%-ának van ugyan emailfiókja, de alig használja azt. [Más kérdés, hogy a könyvtárnak megvan-e ez a kontaktforma, és van-e szabályozott lehetősége ezt használni.] Emellett adott a lehetőség, hogy a könyvtárak Skype-on vagy Zoom-on keresztül keressék meg használóikat.
Vannak könyvtárak, amelyek minden 70 / 80 éven feletti használójukat felhívják, hogy megkérdezzék tőlük: miben, hogyan segíthetnének. Ne feledjük: a választól függetlenül az érdeklődés önmagában is nagy jelentségű.
Legbiztonságosabb megoldás persze az otthon elérhető (e)könyvek olvasása. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról