Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kölcsönzik is a papírszínházat - a képernyőhöz szoktatás helyett

10 éve már mutattunk képeket egy saitamai közkönyvtárból link a kamishibairól link , a japán eredetű, papírból készült, eredetileg utcaszínház alkalmazásról. A papírszínházzal lényegében egy kisebb, papírból készült bemutató doboz segítségével lehet képeket mutogatni, melyeket a mesélő hangja kísér. A doboz képei lehetnek előre gyártottak - ilyenek gyűjteményét kölcsönzi a könyvtár - illetve gyerekek által rajzoltak is. A fotókat ld.: link (fotók: MG, link ). A gyártó által kínált ismertető videó: link
A papírszínházat Németországban is bevetették egyes könyvtárak, így a Hamburg Közkönyvtára is. Az eszköz "low-tech", azaz keménypapírból is elkészíthető, akár könyvtári gyerekfoglalkozás keretében is. A német könyvtárban kölcsönzött csomag magába foglalja a kartonból készített keretet és a képeket is. Persze, lehet tartósabb, pl. fából készült változatot is használni. (MG)
Egy 8 perces videópélda a szintén német nordholmi könyvtárból link .

Régebbi hírforrás(ok): 'Képmutatás' -- mesélést segítő eszköz a Saitamai Megyei Könyvtárban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról