Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kollégáktól tanulnak a svéd könyvtárosok - hogyan is? (olvasóink szavazatára)

Minden évben a Region Skane Könyvtárfejlesztése megrendezi a SUD - Nagy Fejlesztési Napot, amikor a helyi könyvtárak lehetőséget kapnak az egymástól való tanulásra, inspirálódásra, az év során végzett különböző projektekről, fejlesztésekről.
Az idei találkozó témája a párbeszéd volt. Egy műhelymunkán a résztvevők kipróbálhatták a "kollegiális tanulás a beszélgetésben" módszert.

Visszatérő probléma, hogy sok könyvtáros jár előadásokra és konferenciákra, de nem osztja meg az ott elhangzottakat a kollégáival, ennélfogva nem alakulhatott ki a tudás- és információmegosztás kultúrája. Meg lehetne beszélni, hogy mit érdemes kipróbálni a könyvtárban az újdonságok közül, és ehhez természetesen vezetői szinten is támogató struktúra szükséges. Tehát az információmegosztásnak nem szabadna puszta beszámolóvá válnia vagy teherként tekinteni rá.
Az tudásmegosztás természetes része a könyvtárnak, így a tapasztalatmegosztásnak is ugyanígy kellene működnie. Nem kell feltétlenül külsős előadókat meghívni, mivel a szervezet eleve nagy tudást képvisel.
Lehet egy előadás szabadabb: aki részt vett egy konferencián, elmondhatja azt, mi volt számára a legérdekesebb, mi az, amit szerinte érdemes megosztani.

Egy másik lehetőség az "ability spotting", melynek során felfedezik a munkafolyamathoz szükséges kompetenciákat, és kiderül, hogy a könyvtár mit tud és mit nem tud, megoldható-e úgy a hiányzó tudás, hogy valaki más a munkahelyen belül megtanítja a kollégáknak?

Általános tapasztalat, hogy a könyvtárosok gyakran félénkek a saját munkájuk bemutatása során. Azt mondják: "Ó, nekem kell bemutatnom... Miről beszéljek? Semmi különleges nincs ebben!" Ez a hozzáállás nem szerencsés, mert igen is szükséges lenne bemutatni a könyvtárosok tevékenységét a fenntartóknak és a politikusoknak méghozzá kiemelve azt, hogy ez miért értékes és hasznos.
A műhelymunka végén, a kiscsoportos megbeszéléseket követően zárókört tartottak az alkalomról. Megbeszélték, hogy ki mit visz magával a munkahelyére a beszélgetésből. Magukkal vihetnek valamilyen módszert vagy gyakorlatot, pl. kompetenciatérkép készítés. Esetleg, hogy felfedeztek magukban valami olyan kompetenciát, amire eddig nem gondoltak.

A kollegiális tanulás más megvilágításba helyezi a kollégáinkat, mert ennek segítségével jobban kiismerjük egymást, és hatékonyabban tudunk egymás tudására építeni. Mindenkinek fontos az érzés, hogy hozzá tud járulni valamivel a közös munkához. (ref.: Habók Lilla, ChatGPT fordítással)

Régebbi hírforrás(ok): Egymástól tanulnak a könyvtárosok - hatékonyan link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról