Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kollégánk: a gép - 2. Praktikus közérdeklődésre számot tartó MI-segédletek

A szegedi vándorgyűlés KIT szakmai műhelyében link "5 praktikus MI-alkalmazás a könyvtáros számára" címmel szól majd Balázs László. Gondolati előkészítés... (MG)

A ChatGPT 4-es verziót arra is meg lehet kérni, hogy hosszú szövegek vagy akár videók tartalmát összegezze, vagy összehasonlítson két dokumentumot, és a különbségeket listázza. E sorok szerzője például a ChatGPT segítségével ellenőrizte a kormány azon állítását, miszerint az "alapvető jelentőségű vállalatokról" szóló, végül sutba dobott törvénytervezetet a német versenyjogi törvény alapján írták-e (hamar kiderült, hogy nem).

Egy előremutató amerikai kezdeményezés, a Citizenportal.ai az átláthatóbb kormányzati működéstől vezérelve jött létre. A portál összegyűjti és kereshető formában közzéteszi a helyi és megyei közgyűlések, a kongresszus, a szenátus vagy akár a bíróságok üléseiről készült videókat, a felhasználó pedig földrajzi alapon és kulcsszavakra is szűrve keresheti meg az őt érdeklő felvételt, amelyről egy GPT-alapú program leiratot készít, vagy megkeresi a releváns részleteket. Sem helyi, sem országos médiumnak nem áll rendelkezésére annyi erőforrás, hogy ezeket a videókat megkeresse, végignézze és kijegyzetelje - a kezdeményezés tehát végső soron a politikusok alaposabb elszámoltathatóságát teszi lehetővé.

A különböző MI-alapú átíróprogramokkal lerövidíthető az interjúk begépelése, és ilyen funkciója már a Microsoft Wordnek is van, de léteznek szofisztikáltabb megoldások is, amelyek közül többnek van magyar nyelvű támogatása is. Sokszor hibáznak ugyan, de ez általában a hanganyagban található zajok, a rossz kiejtés vagy amiatt történik, mert egyszerre többen beszéltek. A végeredményt tehát alaposan ellenőrizni kell.

Az MI-t az ehhez hasonló kétes eredetű tartalmak azonosítására is fel lehet használni, több vállalat is fejlesztett ilyen szoftvert. A Full Fact AI például angol nyelvű források valóságtartalmát segít ellenőrizni. A Newsroom mögött álló csapat pedig olyan technológiát dolgozott ki, amely politikusok állításait veti össze korábbi nyilatkozatokkal, jogi szövegekkel és újságcikkekkel, és ez alapján ad az igazságtartalmakról értékelést. A tartalom-ellenőrzés mint szolgáltatás egyre nagyobb teret nyer, és segítségével az újságírók ellenőrizhetik a fényképek és videók metaadatait egy központi adatbázisban, ami alapján könnyebb eldönteni, hogy egy adott felvételt manipuláltak-e.

A jövőben is szükség lesz olyan fároszokra, amelyek megvilágítják a sötétséget, amit a demagóg populizmus árnyéka vet a világra. Ezen pedig nem változtathat semmilyen technológiai forradalom.

Előző rész: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról