Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kollektív intelligenciára építenek a finn könyvtárak - videón Juha Manninen

Idén is folytatjuk visszatekintésünket az MKE 2023. március 29-én lezajlott Korszerű kompetenciák a használók és a könyvtárosok számára: Pillanatképek a könyvtárosképzésből és a könyvtárak gyakorlatából c. konferenciánkra. Juha Manninen, a Finnish Library Association igazgatója prezentációjának címe: Közkönyvtárak - közösségépítés 2040
link

Tavaly ezt írta a KIT ez előadásról: - Kollektív intelligenciára építenek a finn könyvtárak, az ugyanis a könyvtári döntéseket nem önmagukban, hanem az egyes közösségek törekvéseiből vezetik le. Ennek jeleit pl. az Oodi tervezése kapcsán is láthattuk (vö.: link ).
Ennek során a könyvtári szolgáltatások és a társadalom hangja kölcsönhatásban vannak. S ezzel a kölcsönhatással a közösség kollektív intelligenciája erősödik - hívta fel a figyelmet Juha Manninen, a Finn Könyvtárosok Egyesületének ügyvezető igazgatója az MKE konferenciáján, a Közkönyvtárak - közösségépítés 2040. c. előadásában.

Az előadó elmondta: szem előtt tartjuk azokat a területeket, ahol társadalmi és kulturális párbeszédre van szükség. Ahol látjuk a polarizációt. Pl.:
- különböző etnikai csoportok,
- eltérő társadalmi nézőpontot képviselők,
- ellentétes véleményeket vagy akár értékeket képviselők stb.
E különbségek részben a közösségi médiának, de a gazdasági differenciálódásnak is köszönhetőek. Következménye a "buborékokban" való élet, mely megakadályozza, hogy más csoportok szempontjait is figyelembe vegyük. A könyvtáraknak is kötelességük enyhíteni ezeket a konfrontációkat, eltéréseket.

Régebbi hírforrás(ok): Kollektív intelligenciára építenek a finn könyvtárak link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról