Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Komolyzene-ismeret, társasjátékkal

"Családi társasjátéknak, társasági szórakozásra, de talán pedagógiai segédeszköznek is alkalmas a Ki kicsoda a zeneirodalomban? című kártyajáték" - mondta Batta András zenetörténész. A "Ki kicsoda? - zenetörténeti társasjáték"
a zenetörténet kiemelkedő, illetve népszerű alkotóit mutatja be.
A zenetörténész nem titkolta, hogy nehéz volt kiválasztani, ki kerüljön a komponisták közül a száz kártyalapra, "dilemma volt például, hogy a zenetörténetileg kortársainál - Vivaldi, Scarlatti vagy Corelli - kevésbé jelentős Albinoni bekerüljön-e a százas csapatba, hiszen Adagiója közismert, számtalanszor hangzott el sporteseményeken is. Végül kimaradt. A lapok a 14. századtól, Guillaume de Machaut-tól napjainkig, a 2006-ban elhunyt Ligeti Györgyig fogják át a zenetörténetet. (...) Törekedtem arra, hogy ne csak a nagy zeneszerző nemzetek szerepeljenek az anyagban, hanem jelenjen meg Amerika is, Charles Ives és Aaron Copland révén". Az északiak, a dánok és a lengyelek is helyet kaptak a kártyalapokon, a magyar zenét pedig nemzeti zeneszerző-óriásaink: Erkel, Liszt, Bartók, Kodály és a Batta András által vezetett Zeneakadémia új épületének névadója, Ligeti György képviselik. (Stébel Ildikó)

Hírforrás: Stébel Ildikó
2021. január 21.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=komolyzene-ismeret_tarsasjatekkal
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról